Trócsányi jelölése: a balkáni szélsőjobb most ünnepel

HírKlikk 2019. szeptember 11. 16:48 2019. szept. 11. 16:48

„Orbán óhajainak végrehajtója, mint bővítési biztos” - ezzel a címmel közölt elemzést a Der Standard című liberális osztrák lap. Megállapította: nem kizárt, hogy Trócsányi László jelölése még akadályokba ütközik az Európai Parlamentben, de már a jelölése is fatális jelzés a reformokra szoruló balkáni államok számára. A szerző szerint Trócsányi jelölése azért is sajátságos, mert nincs még egy olyan uniós tagállam, amely a bővítéssel kapcsolatban ennyire szélsőséges, és éppen ezért konszenzusra ennyire alkalmatlan álláspontot képviselne, mint Magyarország.

Budapest azt szeretné, ha olyan balkáni államokat, mint Szerbia, vagy Montenegró lehetőleg azonnal, vagyis reformok nélkül csatlakozhatnának az unióhoz. Magyarország pedig éppen az ellentéte mindannak, amire szükség lenne ahhoz, hogy az unióhoz csatlakozni szándékozó balkáni államok fejlődhessenek. Sürgős reformokra van szükség az igazságügy, a titkosszolgálatok és a rendőrség terén, amelyekben a pártok érdekei érvényesülnek, és a polgárok így nem jutnak a jogaikhoz. A régióban sok sajtóorgánum a pártok és kormányok ellenőrzése alatt áll, éppen úgy, mint Magyarországon.  Emellett Budapest veszélyes új határok kialakítását támogatja, például egy területcserét Szerbia és Koszovó között.

A cikk idézte Florian Biebert, a grazi egyetem Kelet-európai Tanulmányok Központjának vezetőjét, aki szerint Trócsányi jelölése erre a tisztségre azt jelzi, hogy von der Leyen nem veszi komolyan a bővítést. Trócsányi ugyanis a bővítéssel szkeptikusan szemben állóknak ad jelszavakat: azzal, ahogyan Orbán lerombolja a jogállamot, Magyarország a a bővítéssel járó potenciális kockázatokat idézi fel. Ráadásul a szkeptikusok szemében Trócsányi csak azért támogatja a bővítést, hogy az EU-ban még több autokrata legyen. Így Magyarország rossz szolgálatot tesz a Balkánnak, és Trócsányi, aki az orbáni óhajok végrehajtójának tekintenek, aligha követelheti a térségben hitelesen a jogállamiságot.

A cikk felsorolta, milyen törvények kidolgozásában és elfogadtatásában volt szerepe a magyar jelöltnek, majd megállapította: nem kizárt, hogy Trócsányi az Európai Parlamentben ellenállásba ütközik, de von der Leyen ezzel többet ártott a bővítésnek, mint Juncker, aki öt éve azt mondta, hogy az ő idejében nem várható bővítés - mondta Bieber. Végül a szerző rámutatott, hogy milyen kapcsolatokat ápol Orbán és a magyar kormány a balkánon, és rámutat: nem csoda, hogy a balkáni szélsőjobb most ünnepel, amiért Trócsányi fog majd velük foglalkozni.