Trócsányi már megint megfutamodott

Jász 2019. április 15. 18:11 2019. ápr. 15. 18:11

Ahogy a Hírklikk is beszámolt róla, a Kormány a képviselői jogok újabb szűkítését tervezi. Mivel Kövér László szerint az ellenzéki képviselők színvonala nem üti meg egy jobb kocsma szintjét, ezért kénytelenek "valamilyen rendszabályokat foganatosítani, annak érdekében, hogy a Parlament az alapvető funkcióját gyakorolhassa". A házelnök egy interjúba azt is kifejtette, hogy "aki a törvényalkotást fizikai erővel megakadályozza, az valójában fellép a népképviselet ellen, továbbá büntető törvénykönyvbe ütköző cselekedetet is elkövet". 

Tóth Bertalan szerint Kövér László szavai azt jelentik, hogy a kormány az ellenzéki szavazók véleményének elnyomására készül, továbbá, hogy a kormány meg akarja akadályozni, hogy az ellenzéki szavazók problémái a felszínre kerüljenek. Az MSZP elnöke ezért írásbeli kérdéssel fordult Trócsányi László igazságügyi miniszterhez, aki nem mellesleg a Fidesz EP-listavezetője, hogy megtudja

  1. Valóban a képviselői kártya használatának korlátozására és a közintézményekbe történő belépési jog korlátozására készül a kormány?
  2. Mint volt Alkotmánybíró és jelenlegi igazságügyi miniszter hogyan tud támogatni egy olyan változást, amely egyértelműen szembemegy az EJEB ítéletekben megfogalmazott követelményekkel?
  3. Mint leendő európai parlamenti képviselő, az európai parlamentben is azt az álláspontot fogja képviselni, hogy ne cselekedhessenek a választóik érdekében azok a képviselők, akik a többséggel nem egyező véleményen vannak?

AZ MSZP elnöke levelében felhívta Trócsányi figyelmét, hogy

"a Velencei Bizottság több alkalommal is világosan rámutatott arra, hogy a média függetlensége és az ellenzéki képviselők jogai folyamatosan csökkennek Magyarországon. A képviselők véleménynyilvánításhoz való joga az Országgyűlés ülésein a Fidesz kormányzása alatt korlátozottá vált, ami miatt Magyarországot több alkalommal is elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága., továbbá, hogy a Fidesz által folytatott gyakorlat szembemegy azzal a felfogással, amely az európai demokráciák alapjait jelenti évtizedek óta".

Trócsányi bizonyára az EP-kampány kellős közepén nem ért rá ilyen piszlicsáré ügyekkel foglalkozni, így államtitkárát hívta segítségül, aki Tóth Bertalan kérdésére nemes egyszerűséggel az alábbiakat válaszolta:

"szeretném felhívni Képviselő Úr figyelmét, hogy a Kormány nem avatkozik bele az Országgyűlés működésébe".