Trócsányit megint leszavazták! Személye összeférhetetlen az uniós biztosi poszttal

Kardos Ernő 2019. szeptember 30. 12:21 2019. szept. 30. 12:21

Hiába ült össze újra az Európai Parlament összeférhetetlenséget vizsgáló JURI bizottsága, csak megerősítették korábbi döntésüket: 12:9 arányban megszavazták, hogy Trócsányi László összeférhetetlenségi ügyei miatt nem lehet uniós biztos. A hírt Donáth Anna a Momentum képviselője közölte bejegyzésében a világhálón.

Trócsányi összeférhetetlensége a magyar kormányon kívül ez már szinte mindenkinek egyértelmű volt. Európában ugyanis nem nézik jól szemmel, ha egy igazságügyi miniszter nevét viselő ügyvédi iroda milliós állami megrendelésekhez jut. Így már a kezdő lépésnél elbukott, mielőtt még egyáltalán kiderülhetett volna, hogy a bővítési portfólió vezetésére is teljesen alkalmatlan a magyar jogállamiság lebontásában aktív szerepet vállaló volt igazságügyi miniszter.

A JURI döntése azt is mutatja, hogy az új Európai Parlament sokkal erősebb, mint az előző: a bizottság kőkeményen számon kérte az összeférhetetlenséget a magyar és román biztos jelöltön, élt a jogaival, nem hagyta, hogy a pártcsaládok a fejük felett megegyezzenek, és nem engedtek az Európai Néppárt nyomásának sem. Ahhoz pedig, hogy az igazság ne lehessen háttéralkuk áldozata, a Momentum két képviselője Cseh Katalin és Donáth Anna is sokat tett.

A hírek szerint a magyar kormány már elkezdett a B-terven gondolkodni, de azért szavakban még hadakoznak: szerintük a “bevándorláspártiak” puccsolták meg Trócsányit, aki a “magyar Salvini”. Annyiban biztosan az, hogy ugyanúgy vannak Oroszországhoz kapcsolódó zűrös ügyei, amit egyébként szintén érvként használt a JURI: Trócsányi járt el ugyanis abban az ügyben, amelynek során Magyarország két orosz fegyverkereskedőt a NATO-szövetséges Egyesült Államok helyett Oroszországnak adott ki. Ez egyébként nagyon súlyos ügy, ami túlmutat az összeférhetetlenségen: egyértelmű bizonyíték arra, hogy ha a magyar kormánytól egyszerre vár valamit az Egyesült Államok és Oroszország, mi az utóbbi kérését teljesítjük. Az EP segítségével utána fogunk járni ennek az ügynek is, az ilyen ügyek ugyanis rendkívüli mértékben gyengítik az Európai Uniót nemzetközi szinten.

Most Ursula von der Leyenen a sor, hogy eldöntse: továbbra is hagyja-e, hogy a magyar kormány Trócsányit jelölje, vagy megérteti Orbán Viktorral, hogy a jelöltjük véglegesen elbukott, és újat kell állítaniuk. Ha ezt Orbán nem fogja fel, akkor az egész bizottság el fog bukni! Ugyanis a Momentum képviselő biztosan nem fogják megszavazni azt a bizottságot, amelynek Trócsányi László tagja lehet – fejezte be Facebook posztját Donát Anna.