Trump már a fajvédőknek politizál

NVZS 2020. november 24. 11:25 2020. nov. 24. 11:25

„Elképesztő és egyben felháborító, amit Donald Trump csinál, az, hogy nem ismeri el a vereségét és nem hagyja, hogy békésen elkezdődhessen és lefolytatódjék a hatalomátadás. De van ennek egy kevésbé taglalt vetülete is, egy egyenesen aljas eleme, mégpedig a rasszizmus szítása” – hívta fel a figyelmet egy komoly veszéllyel fenyegető momentumra Avar János. Az Amerika-szakértő a legnyilvánvalóbb megnyilvánulásnak tartja, hogy Trump és csapata minden megmozdulásával, alá nem támasztott kereseteivel, a kipécézett helyszínekkel, azt sulykolja a híveinek, hogy a túlnyomórészt afro-amerikaiak által lakott nagyvárosokban magától értetődő a választási csalás. Az eredmény pedig? A társadalom negyede is már így gondolkodik. Trump mindig is ilyen volt – mutatott rá Avar, évtizedekkel ezelőtti példával illusztrálva szavait. A vesztes elnök már 2024-re készül, vagy ő akar majd indulni, vagy ő akar lenni a királycsináló – ehhez egyben kell tartania a táborát.

Páratlan módon, az amerikai elnökök közül egyedüliként, Donald Trump megtagadja, hogy elismerje a vereségét, és békésen átadja a hatalmat, ami egy nagyon komoly folyamat, egy új kormányzatnak mintegy 2-3 ezer posztot kell betöltenie. Ennek fényében, kiváltképp elképesztő és egyben felháborító, amit Trump csinál. Ám van ennek egy kevésbé taglalt vetülete is, egy olyan aljas eleme, amit nálunk például eddig nemigen vettek észre. Ez nem más, mint a rasszizmus szítása – mondta a Hírklikknek Avar János.

Aljas és veszélye ez a játszma

Miközben Trump – különféle ürügyekkel – a választási csalás gyanúját táplálja („a saját republikánus táborában tagadhatatlanul elég nagy sikerrel”), a jogi csapatának teljesen alaptalan keresetei vannak. Nem véletlen, hogy a bírók sorra elvetik ezeket, miként az sem, hogy Trump jogászcsapata csak a sajtó előtt nagyszájú, a bíróságokon nem, hiszen az ügyvédek tudják, hogy saját jogosítványukat tennék kockára, ha megalapozatlan dolgokkal állnának elő. Megalapozottakkal pedig már csak azért sem tudnak előállni, mivel egyszerűen nincsenek a csalást konkrétan bizonyító ügyek, mert nem volt csalás, még ha szabálytalanságok bizonyára előfordulhattak – fejtette ki a több turnusban is tudósítóként Amerikában dolgozott szakértő.

„Ez a politikai játszma nem csak, hogy rendkívül aljas, de nagyon veszélyes is, s Donald Trump – szokásához híven – erre, azaz a rasszista indulatkeltésre rá is játszik” – állapította meg sommásan Avar. Hozzátette: csak meg kell nézni, hogyan pécézi ki sorra a kritikus államokban azokat, a nagy többséggel mindig a demokrata jelöltre szavazó metropoliszokat,  ahol sok afro-amerikai  él. Milwaukee, Atlanta, Philadelphia, Detroit – sorolta Avar a példákat, hangsúlyozva: miközben nincs bizonyíték a csalásra, Trump és a jogászai, az emberei mégis azt a képzetet keltik, hogy ezekben a túlnyomórészt afro-amerikaiak által lakott nagyvárosokban magától értetődő a választási csalás. Pedig – mutatott rá – Trump veresége jórészt annak köszönhető, hogy a főként fehérek lakta elővárosokban rengeteg szavazatot veszített, elsősorban a nők körében.

„Kutyafütty” szövegek

Egyik híve, a dél-karolinai szenátor, Lindsey Graham (amikor azt kérdezték tőle, miként lehetséges, hogy az arizonai szavazatszámlálás folytatását szorgalmazzák, miközben a pennsylvaniait le akarják állítani ) képes volt kimondani, hogy Arizonában bízik, Philadelphiában nem. „A dél-karolinai fajvédők nyelvére lefordítva, ezzel a következőket mondta: „nehogy már a négerek válasszák meg Amerika elnökét”. Ez a legbrutálisabb rasszista beszéd, ahogy Amerikában, a politika nyelvén mondják, ez kutyafütty, olyan virágnyelv, amit a fajvédők értenek.

Trump tudja, hogy az amerikai fehérek jelentős része – köztük is a kevésbé képezettek – a változó gazdasági környezetben a leginkább kiszolgáltatottak, igencsak hajlamosak a bűnbakkeresésre. És szépen rá is játszik az országban még mindig meglévő faji előítéletekre – mutatott rá a szakértő, emlékeztetve arra, hogy az előrejelzések szerint, 2045-ben a mai fehér többség már csak a legnagyobb kisebbség lesz, 48-49 százalékos súllyal. Ez pedig sokakban félelmet keltett. „Egy felelős politikus a tűzzel játszik, amikor ezt próbálja szítani” – állapította azonban meg.

Nincs új a nap alatt

Trump egész életében ezt tette – mutatott rá Avar. Már a kilencvenes években egész odalas hirdetést tett közzé a The New York Timesban, s ebben a halálbüntetés visszaállítását követelte a Central Park 5 néven elhíresült, nemi erőszakért és gyilkosságért – mint néhány évvel később kiderült tévesen – elítélt színes bőrű fiatalemberek ügyében. S még máig tesz olyan utalásokat, mintha bizony bűnösök lettek volna.

De ugyanígy kutyafütty volt a fajvédőknek az is, amikor kitalálta, hogy Barack Obama nem is amerikai születésű, és így nem lehet az USA elnöke.   

Most pedig ugyanezt teszi, ezúttal a  választás kapcsán, a zömében afro-amerikaiak által lakott, amúgy demokrata körzeteknek számító nagyvárosok eredményeit kérdőjelezve meg. „Ez az egész valahol tragikomikus és kínos, s igen nagy kár, hogy az amerikai társadalom nagy részével elhitették, hogy Joe Biden nem legitim elnök. S még inkább az, hogy ma már a republikánusok 70 százaléka hisz a csalásban, a társadalom mintegy negyedébe betáplálták, hogy az afro-amerikai többségű nagyvárosok a csalás melegágyai” – összegezte.

Trump már 2025-re tekint

De nem csak önmagában a csalás mítoszát akarják erősíteni, ezzel Trumpnak konkrét politikai céljai vannak. Vagy az, hogy elnökjelöltként visszatérjen 2024-ben vagy, hogy a következő választáson ő legyen a királycsináló. Olyan erős pozíciót akar, hogy diktálhasson az amerikai jobboldalon. Tudja, hogy a Republikánus Párt egy része szabadulni akarna az általa teremtett túszhelyzetből, de ezt lehetetlenné teszi azáltal, hogy a republikánus szavazótöbbségben elülteti a fenti gondolatokat, eszméket.

Ez nem csak az ország kormányzását gyengíti, hanem rombolja a faji kapcsolatokat is.

Persze már korábban ráállt erre a vonalra: már George Floyd meggyilkolása után is mindent a zömmel békés tüntetőkre kent, hiába, hogy tisztában volt azzal, hogy az erőszakos cselekmények sokkal nagyobb részét követék el a fehér fajgyűlölők. De Trump már akkor is szítani akarta a feketeellenes indulatokat.

A táptalaj sem hiányzik

A faji előítéletek még jelen vannak az amerikai társadalomban. A Floyd-gyilkosság utáni nyári békés tüntetések pont erre hívták fel a figyelmet (fontos megemlíteni, hogy rengeteg kisvárosban fehérek és feketék együtt demonstráltak) főleg a déli államokban, ahol egészem 1965-ig a színesbőrűek jogfosztottak voltak. Azok, akik nem ismerik Amerikát, értetlenkedtek például azon, hogy a Floyd halála utáni események során, a tüntetőknek miért kellett ledönteni a konföderációs tábornokok szobrait – említ egy konkrét példát Avar János. Pedig – mint mondja –, a válasz kézenfekvő: ezek a szobrok nem történelmi emlékként kerültek oda, hanem úgy, hogy a polgárháború után pár évvel, a politikai alku eredményeként, az északi unionisták ugyan kivonták a jenki hadsereget a déli államokból, de utóbb a déliek revansot vettek, s de facto helyreállították a feketék kvázi rabszolgaságát.

Egészen 1965-ig ezek a körülmények fenn is maradtak, például megvonták a szavazati jogukat, szegregációba kényszerítették őket, stb. Száz évig tartó déli faji elnyomás után fél évszázaddal vagyunk ugyan, de annak a nyomai nem múlhattak el az amerikai társadalomban. És amikor a szociális helyzet romlik, az etnikai konfliktusok kiéleződnek, ez pedig mérgezi a jövőt. Trump pedig tevékenyen besegít a folyamatba.