Trump szűköl, republikánus szenátorok megállítanák az ámokfutását

N. Vadász Zsuzsa 2020. november 6. 09:37 2020. nov. 6. 09:37

Nem lett ugyan még elnöke Amerikának, amíg éjszaka Európa aludt, de Joe Biden demokrata párti jelölt tovább masírozott az afelé vezető úton. Az öt csatatér állam közül kettőben – Georgiában és Pennsylvaniában – Biden elképesztő módon megközelítette Donald Trumpot, az egyikben, ahol ő vezet – Nevadában – hajszálnyit növelte az előnyét, s egyedül Arizónában tudott Trump némileg feljönni. Biden győzelme – ha nem is borítékolható, de nagyon is valószínűsíthető, amit Trump és stábja is pontosan lát. Magyar idő szerint éjjel tartott – elemzők szerint hazugságokkal és hamis vádakkal teletűzdelt – sajtótájékoztatóján a választási eredményt csalásnak nevezte, keményen nekiment az amerikai demokráciának. Egyes hírek szerint, republikánus szenátorok egy csoportja fontolgatja, hogy kiáll és megállítja Trump ámokfutását. Nem véletlen, hiszen az elnök a híveit is tüzelte arra, hogy ne fogadják el az eredményt, ami – egy fegyverekkel teli országban – akárhova is elvezethet. Közben Biden is rövid nyilatkozatot tett: nyugalomra intett és ismét azt hangsúlyozta, hogy minden egyes szavazatot meg kell számolni.

„Trump szűköl” – ezzel a két szóval foglalta össze Donald Trump éjszakai sajtótájékoztatójának (pontosabban nyilatkozatának, hiszen kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni) tanulságát a CNN-nek nyilatkozva a legendás újságíró (a Nixon bukásához vezető Watergate egyik felgöngyölítője) Carl Berstein. Emlékeztetett a republikánus párt  felelősségére, mondván, a párt volt az, amely teret engedett Trumpnak, s lehetővé tette az alkotmányellenes, illegális, autoriter kormányzását. Döbbenetes információt is megosztott a nézőkkel: úgy tudja, hogy republikánus szenátorok egy csoportja (hét-tíz szenátor) azt fontolgatja, hogy megállítja Trumpot ebben a demokráciát támadó, a választásokat megkérdőjelező politikájában.

Trump a Fehér Házban, magyar idő szerint éjjel állt ki a sajtótudósítók elé, s elképesztően szürreális nyilatkozatot tett. Sok újat ugyan nem mondott ahhoz képest, amit az elmúlt hónapokban, hetekben, s napokban is sulykolt, ugyanakkor ennyire töményen talán még nem kapott Amerika és a világ abból, amit a trumpizmus jelent. Megismételte a megalapozatlan állításait, miszerint ellopják tőle a győzelmet, azt állítva, hogy „ha megszámoljuk a legálisan leadott szavazatokat, akkor könnyedén nyerek. Ha azonban az illegális voksokat is megszámolják, akkor megpróbálják ellopni tőlünk a választást”. Abban sincs semmi meglepő, hogy ismét nekiment a levélszavazatoknak, csodálkozását fejezve ki amiatt, mennyire egyoldalúan Bidenre húzzák be azokat.

Miért kedveznek a levélszavazatok Bidennek?

Mint többször is megírtuk az elmúlt napokban, a választások előtt is tudni lehetett, hogy a levélszavazatok nagy arányban a Bidenre szavazóktól fognak majd befutni. Részint, mert ők jobban hisznek a koronavírus-járvány súlyosságában, és ezért saját biztonságuk érekében is ezt tartották helyesnek, miközben Trump épphogy arra buzdította a híveit, hogy a választás napján, személyesen menjenek el a szavazóhelyiségekbe leadni a voksukat.

A másik komoly ok, hogy államonként eltérő módon számolják ezeket a levélszavazatokat – ugyanis ennek eldöntése az államok hatásköre. Van, ahol már  a választás napja előtt megszámolták, másutt csak a választás reggelén engedélyezett elkezdeni a számbavételt, s megint másutt mg kell várni az urnák fizikai zárását ehhez.

Az is eltérő, hogy meddig várják ezeket a szavazatokat. Az aranyszabály, hogy csak azokat veszik számba, amelyeket – a postai bélyegzővel igazoltan – legkésőbb a választás napján adtak fel. Ugyanakkor abban nagy a különbség, hogy hány napig várnak ezek beérkezésével. Van olyan állam, ahol tíz napig, másutt háromig.

És a levélszavazatok még mindig érkeznek – az amerikai állami posta ugyanis kivette a részét Trump megtámogatásából – vezetőjét jóval a választás előtt leváltotta Trump, helyére a saját emberét ültette (Ismerős módszer?)  És a posta lassított is – nem véletlenül adott ki a kétharmadnál nagyobb arányban, a konzervatívok által uralt Legfelsőbb Bíróság utasítást a postának a választás idején, hogy a rendőrség tartson „házkutatást” a postai lerakatokban, hogy megtalálják azt a 300 ezer levélszavazatot, amit bizonyítottan leadtak, de a postáról már nem mentek ki.

Trump polgárháborúra buzdít?

Visszatérve Trump nyilatkozatára, nem elég, hogy hazugságokkal, összeesküvés-elmélettel, a demokráciát megkérdőjelező kitételekkel operált, a híveit ismét arra buzdította, hogy ne bízzanak az eredményben – látva hívei korábbi reakcióit, ez akárhova is elvezethet.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az elnök azt állította: konkrétan elcsalták tőle Michigant és Wisconsint, illetve, hogy Pennsylvaniában és Észak Karolinában nagyban ellene csalnak.

Közben Biden...

Mindeközben Joe Biden rövid nyilatkozatot tett Delaware-ben. Visszafogottan nyugalomra intette az amerikaiakat, megismételte, hogy minden voksot meg kell számolni, a folyamat halad előre. „A demokrácia sokszor időigényes” – mutatott rá. Meggyőződését fejezte ki, hogy győz a választáson.

Éppen most így állnak

S Biden igen közel is áll a győzelemhez. Európai idő szerint éjszaka fokozatosan jött fel Biden abban a két csatatér államban, ahol még mindig Trump vezet ugyan, de egyre inkább fordulat képe rajzolódik ki. Georgiában már csak 669 szavazatnyi a különbség Trump javára, Pennsylvaniában pedig a korább 600 ezres hátránya 18229-re csökken. Észak Karolinában tartja Trump az előnyét (ezzel már senki nem is foglalkozik, odaszámolják a republikánus győzelmekhez). A nyugati part két csatatér államában Biden vezet. az elmúlt órákban Nevadában sikerült növelni az előnyét, ami 11483 szavazat, Arizónában ugyanakkor Trump jött fel az utóbbi időben, s 47 ezerrel megközelítette Bident. (Ez utóbbit a választás előtt egyértelműen piros, azaz republikánus államként tartották nyilván, ha ott győzne Biden, az nagy meglepetés lenne).

Karnyújtásnyira a 270 elektortól

Jelen állás szerint, Bidennek egyébként 253, Trumpnak pedig 213 elektori szavazata van a szükséges 270-ből.  Bidennek elég két államot megnyernie ahhoz, hogy elnök legyen, illetve, ha Pennsylvaniát elviszi (a 20 elektorával) – amiben a csapata eléggé magabiztos –, akkor máris nyert. De ha Nevada (6) és Arizóna (11) lesz az övé, akkor is megvan a szükséges elektor. És akkor még nem is szóltunk Georogiáról (16), amire szintén van esélye. Nagyon optimista forgatókönyv szerint, akár nagyarányú győzelem is kinézhet még Bidennek – ami azért lenne fontos, mert nehezebben – pontosabban, kevésbé hatásosan – lehetne támadni az eredményt.

Trump jogi lépéseket tesz

Szinte már észben sem lehet tartani, hány bírósági keresetet nyújtottak be Trumpék annak érdekében, hogy megakadályozzák a levélszavazatok további megszámlálását. Több mint árulkodó, hogy Georgiában, Pennsylvaniában és Nevadában sorra nyújtanak be kereseteket, tiltakozva a számlálás folytatása ellen (ami azonban, mint fent említettük, állami jogkör, azaz állami szabályok szerint zajlik, amit a Legfelsőbb Bíróság is megerősített korábban), ugyanakkor abban az államban, ahol neki kedveznek a levélszavazatok – Arizónában – ott nem.

A már Biden által elvitt Wisconsinban újraszámlálást kértek Trumpék, s előrevetítették, hogy Georgiában is ezt fogják tenni.

Nem csak elnökválasztás

Ahogy korábban megírtuk, nem csak elnökválasztást tartottak november 3-án:  a kongresszus felsőháza, azaz a 100-tagú szenátusnak valamivel több mint harmada (35 tagjának) is kicserélődik, emellett a teljes alsóház, azaz a 435 tagú képviselőház is.

Az általános előzetes várakozásokkal szemben, a republikánusok – a jelen állás szerint minden bizonnyal – meg fogják tudni őrizni többségüket a szenátusban, a képviselőházban pedig a reméltnél kevesebb helyet szereznek a demokraták, akik azonban meg fogják tudni őrizni a többségüket.

Ennyit Trump vádjairól, hogy a demokraták elcsalták a választást.

Trumpot cenzúrázzák

Mintegy habként a tortán: érdemes megnézni Trump hivatalos Twitter fiókját, ahol már szinte minden bejegyzését megcímkézi a Twitter, mondván, „Az ebben a Tweetben megosztott tartalom vitatott, és előfordulhat, hogy félrevezető a választásokon vagy egyéb polgári tevékenységekben való részvétellel kapcsolatban.”

A küzdelem Trump és a Twitter között már-már komikus: csak az e sorok megírása előtti fél órában három, hazugságokkal teli tweetet tett közzé Trump – borítékolható, hogy hamarosan ezek is eltűnnek majd.