Tudásmenet lépdel a 3-as úton az oktatás és Magyarország jövőjéért

Millei Ilona 2023. január 2. 14:45 2023. jan. 2. 14:45

Hétfő reggel fél nyolckor különösebb csinnadratta nélkül elindult a Tudásmenet Miskolcról a Herman Ottó Gimnázium elől, hogy 180 kilométer megtétele után hat nap alatt megérkezzen Budapestre a Kölcsey Ferenc Gimnázium elé. A menetet Totyik Tamás és Gosztonyi Gábor, a PSZ két alelnöke vezeti és mellettük lépked Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom társalapítója. A szolidaritás jegyében velük tart Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke is, aki elsősorban szülőként, volt szakszervezeti vezetőként vesz részt a menetben. A menettel tartott Szűcs Tamás, a PDSZ egykori elnöke, és a Tanítanék mozgalom részéről Megyaszai Sándor is.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a miskolci Herman Ottó Gimnázium elől jelentkezett be hétfő reggel, a Tudásmenet indulása előtt. Ez volt az a gimnázium, ahol a pedagógusok jogaiért szót emelő Dezsőfi György igazgatóhelyettest elsőként függesztették fel pozíciójából.

A menet 180 kilométert tesz meg és szombat délután érkezik a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz, ahonnan – elsőként - tavaly öt tiltakozó tanárt rúgtak ki, mert polgári engedetlenséggel harcoltak a pedagógusok sztrájkjogáért, egy jobb, a jövőt szem előtt tartó, XXI. századi, és nem a múltat idéző oktatásért. 

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke induláskor azt mondta: 2012-ben, amikor az első éhségmenetet indították, még nem gondolták volna, hogy egy nap nem közmunkások, és a jogos jussukért és a jogaikért tüntető munkásemberek, hanem tanárok és diákok kényszerülnek hasonló menetre. „Itt van velem az egykori éhségmenet több tagja is, köztük Tóth Imre Miklós, aki ötletgazdája volt a vonulásnak. Ott tartunk, hogy nem akarunk egy olyan országban élni, ahol tanárokat lehet kirúgni azért, mert felemelik a hangjukat a jogaikért. Nem akarunk egy olyan országban élni, ahol diákokat meg lehet fenyegetni, mert kiállnak a tanáraik mellett.”

Komjáthi Imre leszögezte azt is, elsősorban nem pártpolitikusként vesz részt a menetben, hanem olyan szülőként, akinek négy középiskolás gyermeke van, és úgy gondolja, hogy szülői kötelessége támogatni a tanárok tiltakozó megmozdulásait. A korábbi Éhségmenet egyik szervezőjeként is fontosnak tartotta, hogy jelen legyen, olyan emberként, akinek fontos minden olyan ügy, amely a magyar társadalomról, a magyar emberekről szól. De Komjáthi Imre azért is tart a menettel, mert volt szakszervezeti vezetőként hiszi, vallja, hogy a sztrájkjog alapjog, és mindent megtesz azért, hogy valóban az is legyen.  Mindenkit arra kért, hogy mindenképpen legyenek szolidárisak a menetelő emberekkel. Keressék meg őket a pihenőpontokon, mert, ahogy az nekik annak idején az éhségmenetben nagyon fontos volt, hogy sokan legyenek mellettük, és támogassák a harcukat, úgy a most menetelőknek is az, hogy érezzék, sokan állnak mellettük. Komjáthi Imre szolidaritásra és a Tudásmenet támogatására szólított fel mindenkit.

A PDSZ részéről Szűcs Tamás, az érdekvédelmi szervezet egykori elnöke vesz részt a menetben. Mint mondta, Miskolcról egy bő osztálynyi csapat kísérte ki őket, sokan vették a fáradságot, hogy ezt a szakaszt megtegyék velük. Pedig az élen haladók igazán nem diktálnak lassú tempót, hiszen az első napon a 3-as út mentén Bükkábrányig kell eljutniuk. Azt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke egy korábbi interjúban elárulta, a járási rendőrkapitányságon nagyon támogatóak és segítőkészek voltak, a rendőrök végig biztosítják az útjukat. Minden településen, amelyen átmennek, szeretnének találkozni az ott dolgozó pedagógusokkal, mert megerősítést akarnak kapni arról, hogy valósak voltak az országos megmozdulásokon szerzett tapasztalataik. Vagyis pontosan a fordítottja az igaz annak, amit a kormány kommunikációja állít, miszerint az oktatásban vidéken minden rendben van, minden remekül működik. Azt remélik, a menettel fel tudják hívni a társadalom és a kormány figyelmét is arra, hogy a közoktatásnak rengeteg megoldatlan problémája van. A kormány ezt csak bérkérdésnek próbálja beállítani, ők pedig úgy látják, hogy nem csak az. A közoktatásban a tanulók túlterheltségétől kezdve a változtatásra szoruló, elavult Nemzeti alaptanterven át a pedagógusok munkaterheléséig nagyon sok probléma van.

Hétfőn reggel Miskolc határában állt meg a menet egy rövid pihenőre, legalábbis addig, amíg a sárga láthatósági mellényeket magukra vették, hiszen a 3-as főúton, az autóforgalom mellett folytatták útjukat. 

Gosztonyi Gábor elmondta, Miskolc még egy kicsit „aludt”, nem volt forgalom, úgy mentek át a városon „mint a vajon”. A menet a város határában megfeleződött, onnan mintegy huszonöten folytatták az útjukat Harsányig. Ami biztos, hogy a 180 kilométeres távot négyen teszik meg végig, Totyik Tamás, Gosztonyi Gábor, Szűcs Tamás és Megyaszai Sándor, aki a Tanítanék Mozgalmon keresztül csatlakozott a menethez. A PSZ alelnöke elmondta azt is, Komjáthi Imrétől kaptak egy „szeretetcsomagot”, amire szükségük lehet útközben a vízhólyagok és egyéb ilyen kellemetlen, de várható dolog miatt. Az Éhségmenet tapasztalt gyaloglójától néhány jó tanács is érkezett, hogy mire figyeljenek útközben.

Megyaszai Sándor, a Tanítanék képviseletében arról beszélt, hogy régóta figyelemmel kíséri a tiltakozássorozatot, és nagyon egyetért vele, hiszen az ország jövője a tét. Ő maga személyesen nem érintett, nem pedagógus, gyereke sincs, de középkorú egyedülállóként az ország jövője szempontjából tartja fontosnak, hogy részt vegyen a menetben. Sokan azt mondják, hogy a tanárok a fizetésükért küzdenek csak, de szerinte ez egyáltalán nem igaz, sok egyéb cél van, és ezek az egész társadalom közös ügyei. „Közös boldogulásunk a tét, ezért vagyok itt.” Megyaszai Sándortól megtudtuk, ő az Éhségmenettel is végig gyalogolt annak idején, pedig abban sem volt érintett, de fontosnak tartotta az üzenetét, és most is ez a helyzet.