Tüntetés: lepukkant szülőággyal üzentek a kormánynak a Kossuth téren

HírKlikk 2021. november 28. 16:30 2021. nov. 28. 16:30

„Felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy viselje a felelősség terhét a nők helyett!” – ezt üzenték a döntéshozóknak az esemény résztvevői, akik egy kövekkel megrakott szülőágyat toltak a Kossuth térre. Az ágy az elavult szülészeti ellátást szimbolizálja.

Tehertétel, amelyet a nők szüléseik óta cipelnek. Ezt jelzik azok a teleírt kövek, melyeken a vasárnapi demonstráció résztvevőinek a szülésük közben átélt traumái olvashatók – írta az Index.

A „NŐ a hangunk!” országos megmozduláshoz eddig mintegy 17, szüléssel foglalkozó civil szervezet csatlakozott. Arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a 2019-ben megjelent szülészeti szakmai irányelv és a családbarát szülészeti pályázati program ellenére, a magyarországi ellátórendszer jelenlegi formájában ártalmakkal teli, abban nem elvárt, csak megtűrt a jó gyakorlatok alkalmazása.

Szerintük az elmúlt évek eseményei, a koronavírus-járvány és a jogviszonytörvény hozta változások sosem látott bizonytalanságot teremtettek, és jelentősen szűkítették a nők mozgásterét. A Kossuth téren tüntetők több tiszteletet, emberséges bánásmódot, a szeparáció megszüntetését, a hozzátartozók beengedését és az ellátást biztosítók részéről megfelelő kommunikációt követeltek a szülésre vállalkozó nők számára.

Forrás: Index