Úgyis mindenkit beengednek, akit akarnak

vazsu 2020. július 4. 08:00 2020. júl. 4. 08:00

„Valószínűleg leszavazták Orbánt Brüsszelben, s ezzel a járványvédelemhez és a magyarok egészségéhez köze-sincs-lépéssel, most jól megmutatja, hogy kik is a magyarok” – mondta a Hírklikknek Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos, akit a koronavírus-járvány miatti beutazási tilalom részleges feloldásának furcsa logikájáról kérdeztünk.

Szembe menve az EU ajánlásával, a magyar kormány olyan ország polgárait nem engedi továbbra se be, akikre az EU Tanácsának ajánlása vonatkozik, ám jöhetnek a szerbek, akiket más uniós tagállamok nem hagynak belépni. Falus szerint, a dél-koreai, kínai vagy éppen ukrán állampolgárokról nagy a csend, igaz, őket – különleges engedélyekkel – eddig is beengedték, „s nem gondolom, hogy július 1-je után lezártuk előlük a határokat”. Az amerikai filmesek is készülődnek.

„Ez egy politikai nyilatkozat Orbán Viktor részéről, köze nincs a magyarok egészségéhez vagy a járványvédelemhez, már csak azért sem, mert eddig is beengedtek az országba dél-koreaiakat, kínaiakat, ukránok például – ehhez különleges engedélyeket adtak ki, arra hivatkozva, hogy érdekében áll az országnak” – mutatott rá Falus Ferenc. 

Amúgy pedig már csak a schengeni határok miatt sincs értelme továbbra is megtiltani a 14 ajánlott ország polgárainak a belépését Magyarországra, mivel ha egyszer bejutnak az övezetbe, azon belül szabadon közlekedhetnek. „Hogyan fogják lefülelni például azt a grúz állampolgárt, aki megérkezik repülővel Bécsbe, majd autóval átjön Magyarországra?” – tett fel egy példa-kérdést a járványügyi szakértő. Aki szerint a magyar kormány jobban tenné, ha inkább követné az uniós iránymutatásokat, ajánlásokat. 

Az EU Tanácsának ajánlása

Az Európai Unió Tanácsa június 30-án kibocsátott ajánlása szerint, 14 ország (+ Kína, ha garantálja a kölcsönösséget) vonatkozásában el kell kezdeni feloldani a nem alapvető célú utazásra vonatkozó korlátozásokat. Ezek a következő országok: Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay. 

Más országok polgárai csak akkor léphetnek be az EU területére, ha uniós állampolgár közeli hozzátartozója, állandó lakhelye van egy uniós állam területén, vagy a koronavírus elleni védekezésben létfontosságúnak ítélt szektorokban (egészségügy, kutatás-fejlesztés) dolgozik.

Kivételek, tételesen:

egészségügyi szakemberek, egészségügyi kutatók, idős-gondozással foglalkozó
szakemberek;

határ menti ingázó munkavállalók; 

mezőgazdasági idénymunkások; 

szállító személyzet;

diplomaták, nemzetközi szervezetek személyzete és nemzetközi szervezetek által meghívott olyan személyek, akiknek a fizikai jelenléte szükséges e szervezetek megfelelő működéséhez, katonai személyzet, a humanitárius segítségnyújtásban dolgozók, valamint a polgári védelmi személyzet feladataik ellátása során;

tranzitutasok;

kényszerítő családi okokból utazó utasok;

tengerészek;

nemzetközi védelemre szoruló személyek vagy más humanitárius okból védelemre szoruló személyek;

Tanulmányok folytatása céljából utazó harmadik országbeli állampolgárok;

magas szintű képzettséggel rendelkező, harmadik országbeli munkavállalók, ha
foglalkoztatásuk gazdasági szempontból szükséges, és a munkát nem lehet elhalasztani vagy külföldön elvégezni.

Az amerikai filmesek is jöhetnek?

S hogy milyen indokokkal engedhetnek be – amúgy akár járvány-dúlta – harmadik országokból embereket hazánkba? Például az Egyesült Államokból, ahol eddig már csaknem 2,8 millió az igazolt fertőzöttek, s közelíti a 129 ezret a halottak száma. Nem elég, hogy a világon toronymagasan a legtöbb fertőzöttet tartják ott nyilván, de még napról napra romlik is a járványhelyzet. Ám a Variety amerikai szaklap értesülése szerint (amit az Index szúrt ki), az amerikai filmesek mégis jöhetnek majd hamarosan forgatni Magyarországra.  

S hogy mit szól ehhez a járványügyi szakember? Falus szerint, azok az amerikaiak, akik majd idejönnek, jobban félnek tőlünk, mint amennyire mi félünk tőlük. Közvetlen információi vannak erről: ugyanis egy amerikai stáb nevében megkereste őt egy ottani tisztiorvos, aki azt szerette volna tudni, hogy mire számíthatnak Magyarországon (majd augusztus végén egyébként). A beszélgetésből számára kiderült, hogy borzasztóan alaposan meg fogják az egészet szervezni, állandóan tesztelni fognak, s eszük ágában nincs bejárkálni majd a városba.

Szerbia az ellenkező kivétel

Szerbia azon egyetlen unión kívüli ország, amelynek polgárai július elsejétől szabadon jöhetnek Magyarországra – holott a koronavírus-járvány ott ismét fellángolt, a helyzet napról-napra romlik. Falus Ferenc a sors furcsa fintorának mondta, hogy alig telt el 24 óra Orbán a szerbeket kedvezően érintő bejelentése óta, Belgrádban bejelentették, hogy ismét rendkívüli helyzetet vezetnek be, szigorú korlátozásokkal. S miért e kivételezés Orbán részéről Szerbiával? Erre adott lehetséges válaszokat portálunknak Szent-Iványi István külpolitikai szakértő. A cikket itt olvashatják