Új kormánypárti lap jelent meg

HírKlikk 2020. február 15. 09:21 2020. feb. 15. 09:21

Országút címmel, új, kormányközeli kulturális és közéleti lap jelent meg.

Feltételezések szerint, a kéthetente megjelenő lappal, a kormánnyal kritikus Élet és Irodalom című hetilapnak próbálnak versenytársat támasztani kormányközelből – további cél lehet, hogy a Fidesz egykori, kiábrándult értelmiségi szavazóit megszólítsák, és visszacsábítsák a párthoz. Erre utal az is, hogy az első számban Kodolányi Gyula és Navracsics Tibor is publikált – írja a media1.hu.

A korábbi sajtóhírek alapján – múlt év májusában a hvg.hu számolt be elsőként a készülő újságról – a lapra évente több száz, az első időszakban több mint 300 millió forintnyi állami pénzt fordítanak. Az Országút főszerkesztője Falusi Márton költő, kiadója a Magyar Szemle Alapítvány.

Az Élet és Irodalomnak nem először próbálnak versenytársat támasztani a Fidesz közeléből. 2009 decemberében ilyen céllal indította útjára a Nagyítás című hetilapot a Közép-Európai Kultúráért Alapítvány, amelyet Csoóri Sándor elnökölt. A lap azonban negyven szám után megszűnt, hetente 4-600 példányban kelt el, vesztésegesen működött. A Csontos János főszerkesztésében megjelent lapnak azt is felrótták, hogy „balliberálisnak” titulált szerzők műveiről közölt pozitív kritikát.

Forrás: media1.hu