Új pénzérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank

HírKlikk 2024. augusztus 29. 04:45 2024. aug. 29. 04:45

A Magyar Nemzeti Bank „Pannonhalmi Bencés Főapátság” megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsátott ki 2024. augusztus 28-án a világörökség részét képező főapátság szerzetestemploma középkori újjáépítésének és felszentelésének 800., valamint a főapátság nemzeti emlékhellyé avatásának 10. évfordulója alkalmából. A 3 000 forint névértékű emlékérme a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató tematikai sorozat tizenegyedik eleme. Az emlékérmét Bitó Balázs iparművész tervezte.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság a magyar kereszténység bölcsője, hazánk fontos szellemi műhelye. Híres iskolája ezer éves múltra tekint vissza, itt található a világ egyik legnagyobb szerzetesi könyvtára is. A monostort 996-ban Géza fejedelem alapította Tours-i Szent Márton tiszteletére. Az 1003 körül felszentelt templom az első évszázadok során többször leégett, a történelmi események miatt háromszor újjá kellett építeni. Írásos források alapján, a templomot 1224-ben, 800 évvel ezelőtt állították helyre és szentelték fel. A monostor rövid történelmi megszakításoktól eltekintve, több mint ezer éve folyamatosan a bencés szerzetesközösség otthona. Az egyedülálló épségben megmaradt 800 éves középkori temploma ma is a szerzetesek imádságának helyszíne. A főapátság tíz évvel ezelőtt, 2014-ben vált nemzeti emlékhellyé – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

A kettős évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Bank a nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat részeként „Pannonhalmi Bencés Főapátság” megnevezéssel bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki. A 3 000 forint névértékű emlékérme a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat 11. elemeként jelenik meg. A sorozat a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, tagjai technikai specifikációjukban azonosak. Tartalmukat tekintve azt az irányelvet követik, hogy az érme egyik oldalán egy, a teljes emlékhelyet reprezentáló kép jelenik meg, míg a másik oldal annak egy karakterisztikus részletére fókuszál.

Az emlékérme előlapján, körgyűrűvel határolt középmezőben a Pannonhalmi Bencés Főapátság alapítólevele részletének ábrázolása látható. Az előoldal jobb oldalán – a körgyűrűt megszakítva – Stremeny Géza Pannonhalmi Szent Mórt ábrázoló szobra jelenik meg, amely a pannonhalmi Szent Márton-bazilika egyik támasztó pilléréből bontakozik ki. Az előlap szélén található körgyűrűn, köriratban, fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, lent a „2024” verési évszám és a „BP.” verdejel, bal oldalon a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható.

Az emlékérme hátlapján, körgyűrűvel határolt középmezőben a Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesének és környezetének ábrázolása látható. A hátoldal alján, lent középen, részben a körgyűrűre átnyúlva, a magyar bencések címere, a jobb oldalon Bitó Balázs tervezőművész mesterjegye található. A hátlap szélén található körgyűrűn, köriratban – egymástól a nemzeti emlékhelyek emblémájával elválasztva – a „PANNONHALMI BENCÉS FŐAPÁTSÁG” és a „NEMZETI EMLÉKHELY” felirat olvasható.

Az emlékérme réz (90 százalék ) és cink (10 százalék ) ötvözetéből készült, súlya 18,40 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott, 10 000 darabos példányszámban jelenik meg, bronzpatinázott kivitelben.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom