Új-Zélandon majdnem kétmillió ember kerül karantén alá

HírKlikk 2020. augusztus 12. 20:01 2020. aug. 12. 20:01

Találtak egy aucklandi fertőzöttet, aki miatt az egész várost hatósági karantén alá vonják.

A Reuters információ alapján, a 444 számol be arról, hogy még vizsgálják, hol kaphatta el a koronavírus-fertőzést az új-zélandi férfi, aki egy aucklandi hűtőház dolgozójaként akadt fenn a tesztelésen. Az eset azért meglepő, mert a helyi egészségügyi szakértők 102 napja nem látták jelét helyben terjedő fertőzésnek, az illető pedig nem járt külföldön.

A fertőzött családjából ketten is jártak a Rotoura nevű turistaközpontban, miközben tüneteik voltak, egy harmadik rokon, pedig bement a munkahelyére, szintén tünetekkel.

A fertőzött három kollégája már fertőzésgyanús tüneteket produkál, az üzemet pedig leállították és megkezdték a teszteléseket.

Jacinda Ardern miniszterelnök ezek után a járványügyi korlátozások szigorításáról döntött. Szerda déltől 1,7 millió aucklandi ember csak nagyon indokolt esetben hagyhatja el az otthonát. A tervek szerint, péntekig lesznek érvényben az új szabályok. A rendőrség pedig arra is felkészült, hogy lassítsák a forgalmat Auckland határában, mert meg akarják előzni azt, hogy tömegek hagyják el a várost a rendelet hatálybalépése előtt.

Elhalasztották a parlament ülését is, aminek fontos szerepe lenne a választási kampányidőszak megnyitásában. A tervek szerint, az új-zélandiak szeptember 19-én szavaznak, de november 21-ig akár el is halaszthatják a választást. A legnagyobb ellenzéki párt már javasolta is a halasztást.