Újabb állami vagyont kapott egy alapítvány

HírKlikk 2021. április 17. 19:00 2021. ápr. 17. 19:00

Már nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium a tavaly létrehozott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak átadott cégek tulajdonosa. Viszont Magyar Levente, a minisztérium parlamenti államtitkára lett a kuratórium elnöke. Az alapítvány két cég formájában 15,8 milliárd forintos vagyont kapott a kormánytól.

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendeletét – amely péntek este vált nyilvánossá – a hvg.hu vette észre. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról egy 2020-as törvény rendelkezett, de a szervezetet végül csak most, március elején vették nyilvántartásba.

Feladata, hogy közvetett vagy közvetlen tulajdonszerzés útján gondoskodjon „a közép-európai régió egyes műemléki vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti, építészeti értékkel rendelkező és magyar vonatkozású történelmi, kulturális öröksége, művészeti gyökere, múltja, hagyománya szempontjából jelentőséggel bíró” épületeinek állagmegóvásáról, felújításáról, fenntartásáról.

Az alapítvány vagyona a MANEVI Zrt. 100 darab és a Comitatus-Energia Beruházási Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 8700 darab törzsrészvénye lett. Az előbbi a Nemesfémvizsgáló és -Hitelesítő Intézet jogutódja, és akkor szerepelt a hírekben, amikor megvette Szatmárnémeti híres régi szállodáját. A Comitatus-Energia eredetileg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat cége volt, 2012-ben, az önkormányzatok funkcióelvonással egybekötött adósságkonszolidációjakor került állami tulajdonba. 

A törvény az alapítvány létrehozásával a külgazdasági és külügyminisztert bízta meg, de előírta azt is, hogy „gondoskodni kell arról, hogy az alapítói jogok teljes körének gyakorlására az alapítvány kuratóriuma kerüljön kijelölésre”. A rendelet most törölte a Manevit és a Comitatus-Energiát azon cégek közül, amelyek tulajdonosi joggyakorlója a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mást pedig nem jelölt ki helyette. A lap szerint ez azt jelenti, hogy ezeket végleg átadták az alapítványnak.  

Magyar Levente mellett a kuratóriumba került még Jákli Gergely, Kiss-Parciu Péter (regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár), Pacsay-Tommasich Orsolya Mária (a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára) és Virág Zsolt.