Újabb csontvázak bukhatnak ki az FKF szekrényéből

NVZS 2019. december 9. 13:17 2019. dec. 9. 13:17

„Lesz még hasonlóan furcsa szerződés, fogok még izgalmas ügyekről írni, de ezekről egyelőre korai lenne konkrétumokat mondani, mivel még magam is tájékozódom, adatokat gyűjtök” – mondta a Hírklikknek Tüttő Kata. A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettest annak kapcsán kérdeztük, hogy egy olyan tanulmány készítésére vonatkozó szerződésre bukkant, amely az FKF Nonprofit Zrt. számára rendelt hulladékgazdálkodási tevékenységéhez kapcsolódó, indonéziai exportstratégiát. Tudomása szerint az FKF-nek eddig nem volt exporttevékenysége.

„A szerződés-moratórum ellenére, az FKF azóta leváltott vezetője által Mészáros Lőrinc cégével kötött 1,5 milliárd forint értékű pernyeszerződések miatt néztem át az FKF szerződésállományát, s akkor bukkantam rá egy furcsa szerződésre, amit ki is kértem” – mondta el lapunknak Tüttő Kata, aki nem sokkal korábban egy némileg ironikus Facebook posztban számolt be ennek híréről. A megkapott dokumentumból azután kiderült, hogy az FKF megbízott egy céget 11 millió forint plusz áfáért, hogy 30 nap alatt írjon egy 30 oldalas tanulmányt. Ennek szakmai teljesítését a PR és kommunikációs osztály vezetője igazolja majd.

Kérdésünkre, hogy utánanézett-e annak, ki kapta a szerződés alapján a megbízást, a szocialista főpolgármester-helyettes közölte: „ezen a ponton nem érdekel, hogy ki készíti a tanulmányt”. Hozzátette: ha a tartalom nem lesz megfelelő, akkor majd megvizsgálják, hogy miként született a szerződés, milyen kiválasztás előzte meg, stb., én „nem akarok prejudikálni, a tanulmány akár még hasznos is lehet”. Kérdésünkre, hogy exportált-e már egyáltalán bármit is bárhova az FKF, Tüttő azt válaszolta, hogy neki nincs ilyenről tudomása.

Mint mondta, a tanulmány készítésének leadása december 22-e, „s én az elsők között fogom elolvasni azt”. Ha szükséges, utána lép majd.

Világossá tette, hogy „nem vagyok a belső ellenőrzési osztály, én csak a nyilvánosságot próbálom bevonni a folyamatba, felhívni a figyelmet ilyen esetekre”. Az érdekli, hogy mi történik a felügyelete alá tartozó cégeknél, de betartja a hivatali utat. „Már jeleztem a városüzemeltetési igazgatóság elnökének, hogy foglalkozzon a szerződéssel, annak körülményeivel” – mondta.

Kérdésünkre, hogy a pernyeszerződés kapcsán átnézett állományban talált-e további, hasonlóan „izgalmasnak” ígérkező szerződést, Tüttő igennel válaszolt. Mint mondta: „ lesz még hasonlóan furcsa szerződés, fogok még izgalmas ügyekről írni, de ezekről még korai lenne konkrétumokat mondani, mivel még magam is  tájékozódom, adatokat gyűjtök”.

És jön a Főkert. Majd az Állatkert?

„... közben látótérbe került a Főkert is (...és előbb utóbb írni fogok az Állatkertről is, ahhoz azért erős szívgyógyszer kell)” – írja legfrissebb posztjában Tüttő belinkelve az Mfor mai cikkét. Ebből az derül ki, hogy hétvégenként saját cégüknek dolgoznak vissza külsősként a Főkert dolgozói. A fővárosi kertészeti cég ugyanis leányvállalatára bízza közszolgáltatási feladatainak jó részét, amely azután alvállalkozókkal végezteti el a munkát, illetve gyakorta a Főkert saját embereivel. Mindenki jól jár, kivéve a fővárosi önkormányzatot.