Újabb fideszes polgármester száll szembe a kormánnyal

HírKlikk 2024. szeptember 28. 16:55 2024. szept. 28. 16:55

Továbbra is elégedetlen Budapest XVI. kerületének fideszes polgármestere a kormány egészségügyi lépéseivel. Kovács Péter ezért az október 1-én életbe lépő új fővárosi orvosi ügyeleti rendszer ellenében, különutas megoldást választott. 

A XVI. kerületi önkormányzat keddtől 24 órás orvosi ügyeletet üzemeltet – jelentette be a Facebookon Kovács Péter, vette észre a 24.hu. Azt is közölte, hogy ezt olyanok is igénybe vehetik, akik nem a kerületben laknak, de nekik fizetniük kell érte. Hozzátette, extrém sürgős esetben gyermekellátást is biztosítanak.

Október 1-jétől új ügyeleti rendszer lép életbe a fővárosban is. Keddtől az Országos Mentőszolgálat szervezi a felnőtt ellátást, 15 kijelölt ügyeleti központban, háromban pedig gyermekügyeleti ellátás lesz. A XVI. kerület polgármestere azonban nem elégedett az új rendszerrel. Kovács Péter többek között azt kifogásolja, hogy „mivel a mentőszolgálat Budapest 23 kerületében csak 15 helyen jelölt ki ügyeleti pontot, voltak olyan kerületek, ahová nem jutott, így a XVI. kerületben se lesz a mentőszolgálat által üzemeltetett ügyeleti pont”.  Emiatt határoztak úgy, hogy az önkormányzat a kerületi lakosoknak továbbra is biztosítja 24 órás orvosi ügyeletet.

Az új szervezetet azonban nem hívhatják ügyeletnek, ezért az új neve: Kertvárosi Sürgős Ellátás lesz. Az ellátást a szokott helyen, a Jókai utcai felújított szakrendelő épületében, a megszokott telefonszámon 06-70-333-6194 lehet elérni. Így a kerületi lakóknak nem kell átmenniük másik kerültbe orvosi ügyeletre, továbbra is a kerület központjában juthatnak ellátáshoz – írja a polgármester. Hétköznap 8 és 20 óra között továbbra is lesz kivonuló szolgálat, míg a 20 órától reggel 8-ig terjedő időszakban, illetve hétvégén a mentőszolgálat vonul ki. A szakrendelő épületében a Kertvárosi Sürgős Ellátás keretében éjjel-nappal fogadják a pácienseket a hét minden napján.

Fontos kitétel, hogy a Kertvárosi Sürgős Ellátás fizetős szolgáltatás. Igénybevétele alkalmanként ötezer forintba került, de a XVI. kerületi lakcímkártyával rendelkezők számára az önkormányzat fizeti az ellátást.

Emlékezetes, hogy Kovács Péter már júliusban is élesen bírálta a Fideszt és a kormány egészségügyi döntéseit. A Telexnek adott interjúban akkor  többek között azt mondta, rendet kellene tenni a kórházakban és a Fideszen belül is. A polgármester szerint érdemes lenne elgondolkodni, hogy biztos jó-e az, ha minden fontos döntést egy személy vagy egy kör szeretne meghatározni.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom