Újabb módszerrel győzködi a szavazókat a fideszes propaganda

HírKlikk 2021. november 25. 20:45 2021. nov. 25. 20:45

Közvélemény-kutatásnak hazudott telefonhívásokkal próbálják befolyásolni az embereket. Megkérdezik, hogy tudjuk-e, amit szavazás előtt tudnunk kell? Van, akit havonta hívogatnak a névtelen operátorok.

Több olyan beszámoló is eljutott a Népszavához, ami azt írja le, hogy közvélemény-kutatás címszó alatt telefonos operátorok irányított (szuggesztív, sugalmazó) kérdéseket tettek fel: támogatná-e az LMBTQ-mellett kiálló Márki-Zay Pétert; melyik szimpatikusabb önnek, a migránspárti Brüsszel, vagy a határok sérthetetlenségét védő magyar kormány?

„Legtöbbször általános kérdéseket kapok: konzervatív vagy liberális vagyok-e; hány nemzeti konzultációban vettem reszt; költöznék-e városból faluba; mennyit használom a Facebookot; milyen véleménnyel vagyok Orbán Viktorról?” – mondta a lap egyik érintett olvasója, aki úgy véli, a „közvélemény-kutató” valójában a Fidesz szűrője lehet, mivel úgy tapasztalta, hogy minden nagyobb kormányzati döntés előtt lefuttatnak egy-egy ilyen telefonálós kört.

Kubatovics Áron, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület aktivistája, korábbi önkormányzati képviselő, bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Kubatovics hangfelvételt is készített egy ilyen telefonhívásról, amit Facebookon tett közzé. Ebből kiderül: a „közélet aktuális kérdéseivel kapcsolatban” telefonáló cég munkatársa nem mutatkozott be, ahogy azt is csak sokadik kérdésre, nehezen érthetően árulta el, hogy a Call Express (vagy Poll Express) megbízásából telefonál. Ilyen neveken azonban nincs ismert, működő piackutató Magyarországon. Ráadásul az operátor a civil aktivista sokadik kérésére sem volt hajlandó elárulni, hogy honnan szerezte meg a telefonszámát. Ezért Kubatovics jelezte neki, hogy bejelentést tesz, válaszul az operátor elköszönés nélkül bontotta a vonalat.

A hívásokban visszatérő elem, hogy a beszélgetés végén arra ösztökélik a válaszadókat, regisztráljanak a telefonospanel.hu internetes oldalon. Ez egy olyan felület, amelyen keresztül az érdeklődők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy részt vegyenek telefonos piac- és közvélemény-kutatásokban. Az oldal az Amarone Kft.-hez tartozik, ami viszont már csöppet sem ismeretlen a piackutatás területén. Ugyanis tulajdonosi köréhez köthető az a szerteágazó tevékenységű, Szinapszis nevű cégcsoport, amelytől a Kósa Lajos vezette debreceni önkormányzat is rendelt szolgáltatást, és amelyről a Magyar Narancs azt írta: a legutóbbi önkormányzati választások előtt Amygdala Közvélemény-kutató néven irányított kérdésekkel kereste meg az embereket telefonon.

Az ügyben a Népszava kérdéseket írt a Fidesz sajtóosztályának is, de nem reagáltak.

Forrás: Népszava