Újabb szigorítások jöhetnek a magyar boltokban

HírKlikk 2020. január 6. 05:34 2020. jan. 6. 05:34

Meghozták a várt eredményt a Magyar élelmiszerkönyv szigorításai, így az idén újabb termékköröknél várható az előírások módosítása – tudta meg a Magyar Nemzet.

Több jelentősebb változás is történt az elmúlt években a hazai élelmiszerek minőségére és előállítására vonatkozó szabályozásban. A Magyar élelmiszerkönyvben számos termékkörnél módosultak az előírások.

A szigorítás célja mindkét esetben a jó minőségű élelmiszerek térhódításának elősegítése, a gyenge minőségű áruk visszaszorítása volt – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bár a változások elsősorban a fogyasztóknak kedveztek, a piaci verseny tisztaságának biztosításán keresztül, a tisztességes ágazati szereplők érdekeit is szolgálták.

A hivatal tapasztalatai alapján, egyre több fogyasztó figyel arra, hogy az egyes termékeken milyen jelölések szerepelnek, vásárláskor pedig előnyben részesítik azokat az árukat, amelyek minőségét az élelmiszerkönyvi megnevezés is garantálja; virsli helyett például nem tesznek húsos rudacskát a kosarukba.

Mivel az élelmiszerkönyv követelményei dinamikusan követik az ipar, valamint a fogyasztók megváltozott igényeit, így a közeljövőben újabb termékköröknél várható szigorítás – tudta meg a lap a Nébihtől.

A hatóság szerint például a tejtermékekre, a gyorsfagyasztott élelmiszerekre, illetve a malomipari termékekre vonatkozó előírások módosítása is napirenden van.

Forrás: Magyar Nemzet