Újabb világbotrányt okoztak Orbánék

HírKlikk 2019. december 9. 18:45 2019. dec. 9. 18:45

„Orbán egységes kormányirányítás alá akarja helyezni a magyar kultúrát” – ezzel a címmel számolt be a Der Standard  az új törvénytervezetről. A liberális bécsi lap szerint „mindez nyilvánvalóan afféle visszavágás az októberi önkormányzati választáson az ellenzéktől elszenvedett kínos vereség miatt, amellyel Orbán és tábora elvesztette Budapest és tíz más nagyváros feletti ellenőrzését”.

Az írás idézi a törvénytervezet kiszivárgott szövegét, amely szerint a jobboldali populista Orbán kormánya „a kultúrpolitikai célokat a kormány nemzetstratégiájának dimenziójába emelte”, és a kulturális élet résztvevőinek eleget kell tenni „annak az alapvető elvárásnak”, hogy „aktívan védelmezik a nemzet megmaradásának, jólétének és virágzásának érdekeit”. A jogszabály életbe lépése nyomán a fix támogatások megvonásával meg lehetne fojtani a még mindig elég életképes, független színházi szcénát, és beleszólást követel a kormány a színházigazgatók kinevezésébe is. (Megj.: talán részben a nagy felháborodás és a hétfő estére tervezett tüntetés miatt a kormány részben visszakozott, kivette a tervezetből a legnagyobb felzúdulást okozó passzusokat.)

„Mindez nyilvánvalóan afféle visszavágás az októberi önkormányzati választáson az ellenzéktől elszenvedett kínos vereség miatt, amellyel Orbán és tábora elvesztette Budapest és tíz más nagyváros feletti ellenőrzését. Az Orbán-kormány már eddig is megnehezítette az életét azoknak a művészeknek, akik nem támogatják a kormány völkisch-népnemzeti vonalát, a független színházakat már eddig is pénzügyi bizonytalanságban tartotta, eddig is szervezett médiakampányokat a haladó kultúracsinálók ellen, és a támogatási rendszer átláthatatlan és pártos volt. A törvénnyel, amelyet még karácsony előtt átkorbácsolhatnak a parlamenten, Magyarországon alighanem megpecsételik a kritikus és független kultúra sorsát” – írta a tudósító, aki beszámolt a hétfő délutánra tervezett tüntetésről, valamint a petícióról, amelyet a cikk írása idején 20 ezren írtak alá. (Megj: a lapszemle készítése idején már az 50 ezret közelítette az aláírók száma.) 

A hír bejárta az egész világsajtót, foglalkozott vele a többi között a The New York Times is.

 
Forrás: Hírklikk