Ujhelyi: stressz-tesztelni kell az egészségügyi rendszereket!

HírKlikk 2020. december 1. 12:23 2020. dec. 1. 12:23

„Az európai közösség a szolidaritáson és a kölcsönös előnyökön alapul, ennek megfelelően ideje új korszakot nyitni és túl kell lépni néhány kőbe vésett dogmán” – fogalmazott vitaindító beszédében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő az online megrendezett Európai Egészségügyi Csúcstalálkozón.

A kiemelt eseményen elsősorban az MSZP politikusa által is szorgalmazott Európai Egészségügyi Unió megteremtéséről vitatkoztak a szakértők és politikai döntéshozók. A részvevők között szerepelt többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Hans Kluge, a WHO regionális európai igazgatója, több uniós biztos és egészségügyi miniszter, de részt vett az egyik panelbeszélgetésen Matild belga királyné is.

Ujhelyi István a csúcstalálkozón elmondott beszédében kifejtette, hogy tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket, de semmiképpen sem tarthatóak tovább azok az egyenlőtlenségek és minőségbeli különbségek, amelyek jelenleg tapasztalhatóak a közegészségügyi ellátásban. „Tarthatatlan, hogy Magyarországon, Romániában vagy például Bulgáriában nagyobb eséllyel kap egy európai polgár kórházi fertőzést, mint Nyugat-Európában. Tarthatatlan, hogy egészségügyi szakdolgozók ezrei hagyják el Kelet-Európát és keresnek jobb fizetést és munkakörülményeket más tagállamokban. Ahogyan az is tarthatatlan, hogy a hivatalos statisztika szerint volt olyan év Magyarországon, ahol több mint harmincezer ember halála megelőzhető lett volna, ha az egészségügyi rendszerünk gyorsabban és megfelelően működött volna. Ez egy kisebb település lakossága!” – fogalmazott beszédében Ujhelyi István.

Az MSZP politikusa rámutatott arra is, hogy az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját elsőként a szociáldemokrata frakció dolgozta ki, a magyar EP-képviselő által asztalra tett minőségi kritériumrendszert is beemelve és alapul véve. Ujhelyi megerősítette, hogy pontosan kimért minőségi normákra van szükség a közegészségügyi ellátásban, olyan standardokra, amelyeket minden tagállamnak garantálnia kell a polgárainak. A szociáldemokrata képviselő szerint az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának ez is része, a kibontása és megvalósítása pedig a következő időszak egyik nagy feladata. Ujhelyi hozzátette: első lépésként minden tagállami kormánynak végre kell hajtania egy olyan ágazati stressz-tesztet, amelyre az energia-, és bankszektorban már volt példa korábban, különösen a válságidőszakokban. „A stressz-tesztek világosan megmutatják majd az egészségügyi ellátórendszerek hiányosságait, ezeket összesítve tudjuk majd meghatározni a minimális standardokat. Bízom benne, hogy a tagállami kormányok nem akadályozni és vétózni fognak, hanem partnerek lesznek a betegbiztonság és a minőségi ellátás megteremtésében” – fogalmazott Ujhelyi István.