Újra bíróság előtt a Ruszwurm Cukrászda ügye

HírKlikk 2021. december 4. 20:00 2021. dec. 4. 20:00

A polgármester megegyezésre törekedett, de a cukrászda bérlője elutasította az önkormányzat ajánlatát, így folytatódik a közös megegyezéssel szünetelő per.

Még 2015-ben mondta fel a Budai Várban lévő Ruswurm, illetve Korona Cukrászda bérleti szerződését az akkor még Nagy Gábor Tamás vezette hivatal. A felmondásokat megtámadta Szamos Miklós, ennek következményeképpen indított peres eljárást 2019-ben az előző polgármester. V. Naszályi Márta polgármester hivatalba lépése után próbálta rendezni a vitát, és Szamos Miklóssal, a cukrászdák üzemeltetőjével közösen a bíróság előtt zajló per felfüggesztését is kérték – derül ki a polgármester az üggyel kapcsolatban közzétett Facebook-posztjából.

A peres eljárás szüneteltetése alatt pedig olyan egyezségre tett V. Naszályi javaslatot, hogy mindkét cukrászda jogszerűen tovább működhessen, bérelhesse az ingatlanokat.

A hosszas és részletes egyeztetés alapján elkészített megállapodás tervezetét, amelyben az önkormányzat minden lehetséges kérdésben a jogszerűség határáig engedményeket tett volna, Szamos úr az utolsó pillanatban nem fogadta el: álláspontjuk szerint ugyanis a Ruszwurm cukrászdára nem bérleti joga van a Szamos családnak, hanem tulajdonjoga.

Ez a vélekedés nem felel meg a tényeknek, így az önkormányzat ezt a megállapodást természetesen nem köthette meg. Mivel minden méltányos törekvés ellenére, Szamos úr nem volt hajlandó megállapodni, ezért a polgármester kénytelen volt a jogi kérdések eldöntését újra a bíróság kezébe adni, és a pert folytatni az önkormányzat nevében.

Az elsőfokú bíróság ezt követően gyors és rövid eljárásban minden kérdésben az I. kerületi önkormányzatnak adott igazat, egy eljárásban pedig másodfokon is. A bíróság megállapította, hogy a bérleti jogviszonyok megszűntek, az önkormányzatot jogosan illeti meg százmillió forintos nagyságrendű használati díj.