Ukrajna százszorosára emelné a bírságokat, hogy ezzel fékezze meg a járványt

HírKlikk 2020. október 18. 20:40 2020. okt. 18. 20:40

Az ukrán egészségügyi minisztérium javaslata szerint, a jelenleginek százszorosára kell emelni a pénzbírságot a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére bevezetett karanténszabályok, köztük a kötelező maszkviselés megszegéséért. Az előterjesztés már a parlament előtt van – mondta el Viktor Ljasko országos tiszti főorvos egy vasárnapi rádióinterjúban.

A tisztségviselő – aki egyben az egészségügyi miniszter helyettese is – kifejtette, hogy jelenleg Ukrajnában ez a bírság 170 hrivnya, azaz mintegy 1866 forint. Ezt – a tervezet szerint – 17 ezer hrivnyára, vagyis 186,6 ezer forintra emelnék.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok szerint, vasárnapra 5231 új esettel, 298 872-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 90 újabb halálos áldozattal 5607-re. Eddig 125 377-en gyógyultak meg, viszont jelenleg már 167 888 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Volodimir Kurpita fertőző betegségekre szakosodott orvos az Obozrevatyel hírportálnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy novemberben minden bizonnyal szigorítani fog a kormány a jelenlegi korlátozásokon. Szerinte kétféle módon fékezhető a járvány terjedése Ukrajnában: vagy a PCR-tesztek számát növelik legalább napi százezerre, vagy szigorítanak, megtartva a karantén adaptív, azaz területenként változó jellegét. A szakértő ez utóbbit valószínűsítette. Hozzátette, hogy novemberben és decemberben várhatóan a fertőzés terjedése még fokozódni fog, lassulásra jövő februárban vagy márciusban lehet számítani.

Forrás: MTI