Ukrajna után Putyin Európát is megtámadhatja

HírKlikk 2023. december 24. 17:09 2023. dec. 24. 17:09

Boris Pistorius, német védelmi miniszter a Weltnek adott interjújában azzal számolt, hogy körülbelül 5-8 éve van felkészülnie Európának egy esetleges orosz támadásra. Ennyi időre becsülték ugyanis azt, hogy az orosz hadiipar talpra áll az ukrajnai katasztrofális veszteségekről. Vannak azonban ennél borúlátóbb jóslatok, amelyek nem tartják elképzelhetetlennek, hogy Oroszország akár már egy év múlva megtámadhatja a NATO valamelyik tagállamát.

A Portfolio által idézett német Bild szerint a NATO-ban egyre nagyobb az aggodalom egy esetleges orosz támadással kapcsolatban. A kontinens hírszerző ügynökségeinek jelentései szerint az sem zárható ki, hogy jövő ilyenkor orosz csapatok lépik át a NATO-országok határát.

Moszkva „felépüléséről” azonban még a NATO-n belül is eltérnek az értékelések. Jacek Siewiera a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője december elején kifejtette: a NATO-országoknak a keleti szárnyon három évük van a konfrontációra való felkészülésre. Ez alatt az idő alatt olyan potenciált kell teremteni a keleti szárnyon, amely egyértelmű elrettentő erőt jelent az agresszióval szemben.

Ugyanakkor ez nagyban függ az ukrán háború eredményeitől is. Arvydas Anušauskas litván védelmi miniszter szerint Oroszország hadserege jelenleg Ukrajnában van lekötve, ám ha ott győztek, Európára koncentrálhatnak.

Egy, a Bild által meg nem nevezett európai hírszerző ügynökség még sötétebb forgatókönyvet vázolt fel. Eszerint  fennáll a veszélye, hogy Oroszország már a következő, 2024/25-ös télen megpróbálhatja megtámadni Európát. Az időpont kapcsolódik az Egyesült Államok következő elnökválasztásához.

Az értékelés szerint Oroszország megpróbálhatja kihasználni azt, hogy az USA ideiglenesen vezető nélkül marad, vagy épp olyan elnököt választ, aki akár késleltetheti, vagy épp megakadályozhatja a tengerentúli katonai beavatkozást.

 

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom