Ukrajnában hosszú háborúra kell felkészülni

HírKlikk 2023. november 10. 20:10 2023. nov. 10. 20:10

Az ukrán fronton gyakorlatilag patthelyzet állt be, egyik fél sem tudott jelentős területeket elfoglalni – erre jutottak a The Economist szakértői a rendelkezésre álló műholdas felvételek alapján.

Nagy harcok vannak délen Robotine és Tokmak környékén, a város visszahódítását az ukrán tábornokok minimális célként jelölték meg. Kijevi források szerint mivel kisebb gyalogsági egységek hajtják végre az akciókat, azaz nem vetnek be jelentős páncélos erőt, ezek a hadműveletek a téli, csapadékos időben, felázott talajon is mehetnek tovább. A lap szerint az akciót nehezíti, hogy nincs elég lőszer.

A másik jelentős arcvonal Avgyijivkánál, Donyeck közelében van, ahol az oroszok hiába próbálják meg elfoglalni a megerősített várost, noha három oldalról is körbevették. A harmadik fő harci övezet a keleti Herszon. Ott az ukránoknak sikerült hídfőállást létesíteniük a Dnyipro déli oldalán, így át tudtak juttatni nehézfegyverzetet a folyó túlsó partjára.

Ukrajna javára szól, hogy bár lassan haladnak, de ennek az az oka, hogy – nem úgy, mint az oroszok a háború elején – igyekeztek kevés embert feláldozni. Kijev megmutatja, hogy nyugati segítséggel képes kemény küzdelemre. Az eddigi fejlemények azonban arra utalnak, hogy hosszú háborúskodásra kell felkészülni.

(A The Economist cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom