Ursula von der Leyent aggasztja a magyar homofób törvény

HírKlikk 2021. június 17. 12:58 2021. jún. 17. 12:58

Az Európai Bizottság elnöke azt írta, hogy nem lenne szabad senkit sem szexuális irányultsága alapján megkülönböztetni.

Nagyon aggaszt az új magyarországi törvény. Felmérjük, sérti-e a vonatkozó uniós jogszabályokat – írta szerda este a Twitteren Ursula von der Leyen az Európai Bizottság (EB) elnöke.

A hvg.hu híre szerint Von der Leyen azt is hozzátette, hogy olyan Európában hisz, amely elfogadja a sokszínűséget, nem pedig olyanban, amely elrejti azt a gyermekek elől. Azt is leszögezte, hogy nem lenne szabad senkit sem szexuális irányultsága alapján megkülönböztetni.

A megkülönböztetést tiltó uniós jogszabályok értelmében az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat a magyar kormány ellen a szexuális kisebbségek megbélyegzése és hátrányos megkülönböztetés miatt.

Az ügy szóba került az EB napi sajtótájékoztatóján, ahol az EUrológus brüsszeli tudósítójának ismételt kérdéseire, amely azt firtatta, hogy mennyi idő kell még a Bizottságnak, hogy elemezze a törvényt, és cselekedjen a homoszexuálisok jogainak védelmében, a Bizottság vezető szóvivő-helyettese, Dana Spinant azt mondta, „Nem rettenünk meg, ki fogjuk fejezni a véleményünket, de azt alapos elemzésre kell építeni, hogy mi is szerepel valójában a törvényben, és mi azzal a gond. Nem fogunk rögtön eredményt hirdetni, és felületes elemzést adni a törvényről, amit épp csak elfogadtak."

Forrás: hvg.hu