Utazók, figyelem! Péntektől csak útlevéllel mehetünk Nagy-Britanniába  

HírKlikk 2021. szeptember 26. 13:45 2021. szept. 26. 13:45

Jövő péntektől már csak útlevéllel engedik be a magyarokat Nagy-Britanniába. Nem arról van szó, hogy a magyarokat diszkriminálnák, a szabály vonatkozik az Európai Unió tagállamai és az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok polgáraira, továbbá a svájciakra is. Vízumra továbbra sem lesz szükség.

Borítékolhatóan akadnak majd gondok október 1-je után a brit államhatárokon: megszűnik ugyanis a jó világ, s köszönhetően a Brextinek, immár ismét csak érvényes útlevéllel engedik be az országba az EU és az EGT polgárait és a svájciakat. A brit kormány hivatalos tájékoztatása szerint vízumra továbbra sem lesz szükség.

Lesznek azonban kivételek: a személyazonosító igazolványokat érvényes úti okmányként a jövőben is elfogadják az Egyesült Királyságban letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal rendelkezektől, továbbá akiknek ilyetén ügye folyamatban alatt van. Ezen túl a határmenti ingázóknak járó munkavállalói engedéllyel (frontier worker permit) rendelkezők és azok számára is marad ez a lehetőség, akik S2 jelű egészségügyi ellátásban részesülnek (S2 Healthcare Visitor).
A részletes szabályokat angol nyelven itt találják.

Forrás: Hírklikk