Utcajogász: újabb győzelem a Kúrián

HírKlikk 2024. április 3. 17:40 2024. ápr. 3. 17:40

A CSED azoknak az anyáknak is jár, akik szüneteltetik egyéni vállalkozásukat a szülési szabadság alatt – adott igazat a Kúria az Utcajogásznak. A szervezet azért fordult a bírósághoz, mert rengeteg kisgyermekes anya gazdasági helyzetét teszi kilátástalanná a Kormányhivatal azzal a jogértelmezéssel, amely szerint nem jogosultak csecsemőgondozási díjra azok, akik egyéni vállalkozásukat csak szüneteltették, nem pedig megszüntették. 

Ahogy arról a Hírklikk korábban beszámolt, az Utcajogász alapjogsértőnek tartja, hogy több szülési szabadságát töltő anya nem kapta meg a csecsemőgondozási díjat (CSED), miután egyéni vállalkozói jogviszonyát nem szüntette meg, csak szüneteltette.

Az egészségbiztosítási törvény szerint mindenki, aki a szülést megelőző két évben 365 napig biztosítva volt, jogosult CSED-re. Ugyanakkor a törvény előírja azt is, hogy vállalkozások esetén csak a már megszűnt jogviszonyból származó napok számolhatók hozzá e 365 naphoz. A kormányhivatal az Utcajogász ügyfelei esetében a szüneteltetett vállalkozást nem tekintette megszűntnek, így hiába lett volna meg a 365 napjuk, a hivatal szerint nem váltak jogosulttá a CSED-re. Ezért a szervezet az egyik ügyfele ügyében a bírósághoz fordult.

A szervezet a Hírklikknek is elküldött szerdai közleményében kifejtette: nyolc éves az az alkotmánybírósági határozat, amely egyszer már ugyanígy döntött a kérdésben – az ellátásra jogosultság szempontjából nincs különbség a szünetelő és a megszüntetett vállalkozás között –, ám a kormányhivatalok továbbra sem veszik ezt figyelembe. Míg 2022-ben a Fővárosi Törvényszék egy alkalommal már az alkotmánybírósági határozattal összhangban hozta meg döntését, a kormányhivatalok az elmúlt két évben sem változtattak az ezzel kapcsolatos gyakorlatukon. Az Utcajogász kereseti kérelmét azonban a bíróság elutasította, ezért a szervezet felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.

A Kúria döntésében már az Utcajogász ügyfelének adott igazat, és a korábbi alkotmánybírósági határozattal összhangban kimondta: „nincs észszerű indoka annak, hogy társadalombiztosítási következmények szempontjából az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése más, az érintett személyre kedvezőbb eredményre vezessen, mint az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése, és ezzel a biztosítás szünetelése”. A döntés elvi tartalma szerint „a csecsemőgondozási díj iránti kérelem elbírálása során az egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltető felperest a megszűnt biztosítással rendelkezőkkel azonos csoportba tartozónak kell tekinteni”.

Tehát a Kúria is kimondta: nincs különbség a szünetelő és a megszüntetett vállalkozás között a CSED ellátásra jogosultság szempontjából. 

Az Utcajogász szerint viszont a probléma továbbra sem oldódott meg, hiszen a kormányhivataloknak valószínűleg ezután sem lesz lehetőségük az alkotmánybírósági döntéssel összhangban értelmezni a jogszabályt, emiatt pedig minden CSED-et igénylő, és a fentiek alapján elutasított kisgyerekes anyának a bírósághoz kell majd fordulnia, hogy megkapja a juttatásokat, amikre egyébként is jogosult. Ahhoz, hogy az anyukák megkaphassák azt, ami törvényesen jár nekik, az alkotmánybírósági határozat alapján jogszabály módosításra lenne szükség. Ennek érdekében az Utcajogász következő lépésként a Belügyminisztériumhoz fordul majd.

Az egyesület munkatársai ugyanakkor fontosnak tartják kiemelni, hogy missziójuk elsősorban a rászorulók segítése a jogaik érvényesítésében. A fentebb körülírt problémával kapcsolatban a jövőben elsősorban jogi tanácsadással tudnak segíteni, és kizárólag a célcsoportjukba tartozó, azaz szegénységben élő ügyfeleknek. Peres képviseletet kapacitásaik korlátozottságára tekintettel nem, vagy csak kivételesen tudnak vállalni, helyette a jogalkotó felé tesznek lépéseket a rendszerszintű probléma átfogó megoldása érdekében – közölte az Utcajogász.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom