Utolsó előtti helyen Magyarország az EU-ban a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-listáján

HírKlikk 2021. április 20. 15:40 2021. ápr. 20. 15:40

A tavalyi eredményhez képest három helyet rontott és a 92. helyen áll Magyarország a Riporterek Határok Nélkül 2021-es sajtószabadság-listáján. A lista 180 országot rangsorol, 2013-ban még az 56. helyen álltunk.

Az elmúlt években folyamatosan egyre hátrébb és hátrébb csúszott Magyarország a rangsorban. 2013 és 2014 között nagy ugrás történt, akkor 12 helyet rontottunk. Az első hetvenből 2017-ben került ki az ország, az első nyolcvanból pedig 2019-ben – írja az Euronews.

A nemzetközi újságíró szervezet összefoglalója szerint az elmúlt egy évben is tovább gyengült a sajtószabadság Magyarországon, mert a magyar kormány tovább növelte a befolyását a média felett. A szervezet indoklásában megemlíti, hogy a járvány alatt tovább nehezítették a közérdekű adatok megismerhetőségét. Az Index és a Klubrádió ügyét is megemlítik. A szöveg szerint a magyar kormány médiakoncentrációja a szlovén és a lengyel vezetésnek is példaként szolgál.

Az Európai Unióban egyedül Bulgáriában rosszabb a sajtó helyzete az RHN szerint, ők a 112. helyen állnak. Az EU-n kívüli országok közül Moldova, Macedónia és Albánia is Magyarország előtt van. A listát Norvégia vezeti, utána Finnország, Svédország, Dánia és Costa Rica következik. Az utolsó helyen Eritrea áll, Észak-Korea, Türkmenisztán, Kína és Dzsibuti mögött.

Forrás: Euronews