Vágvölgyi B. András: az amerikai kapitalizmus más, mint amilyen a rendszerváltás után Európában lett

HírKlikk 2024. október 7. 08:05 2024. okt. 7. 08:05

Az amerikai választásokon a régi elv az volt, hogy a négy nagy, 25 milliós állam – Kalifornia, Texas, New York állam és Florida – közül meg kell nyerni hármat – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában Vágvölgyi B. András, író, újságíró, filmrendező, filmesztéta, politikai és kulturális kommentátor, Amerika jó ismerője. Emlékeztetett, hogy 2000 óta szavaz Floridában a nagy többség a republikánusokra, egyre több nyugdíjas él ott, és nagy a latin ajkú lakosság, amelynek jelentős része kubai, ők annyira antikommunisták – hiszen Castro idejében születtek –, hogy inkább a republikánusokhoz húznak.

Az amerikai kapitalizmus más, mint amilyent mi megismertünk a rendszerváltáskor Európában, s amely számos jóléti intézménnyel rendelkezik. Amerikában például az egészségbiztosításért is harcolni kell, hogy az mindenkinek járjon – hívta fel a figyelmet Vágvölgyi B. András, aki szerint a fehér munkásosztály vesztette a legtöbbet az elmúlt években, elszegényedtek, ezért ők döntik el a választást. Hozzátette, Trumpot erősítette a közösségi média, a podcastok, amelyek lázító jellegűek tudnak lenni, és sokan hallgatják ezeket, valamint megjelentek ezekben a körzetekben a neo-protestáns-evangelista egyházak is.

Napjainkban már a tíz milliós középállamok, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Wisconsin, Illinois, Minnesota döntik el a választást

Donald Trump jelentős pszichopata, aki ezüstkanállal a szájában született, nem az a valós, amit terjeszt magáról, hogy a középosztály gyermeke – foglalta össze tömören véleményét a republikánus elnökjelöltről Vágvölgyi B. András. Szerinte Trump fiatal ingatlanvállalkozóként korán egy kőkemény ügyvéd befolyása alá került, aki meghatározta üzleti személyiségét.

Trump politikai érzéke a zéróhoz közelít, katasztrófa lenne a világnak egy újabb Trump-elnökség, és akik erre játszanak a régiónkban az oroszbarát, szélsőjobboldali konglomerációk, kivétel ez alól az olasz miniszterelnök, Georgia Meloni, aki egy posztfasiszta párt vezetője, de szembefordult a Kremllel – mondta a szakértő, aki arra is rámutatott, hogy Trump esetleg megengedőbb lenne orosz vonalon, de a kínai vonalon biztosan nem. „Az ország alapvető érdeke az, hogy Kínát valamilyen szinten karámba tartsa. Kína nagyon fejlett és nagyon erős, és erősödik, de nem lehet összehasonlítani a katonai erejét az Egyesült Államokéval, az oroszokét meg pláne nem.”

Vágvölgyi B. András arra is emlékeztetett, hogy a 2016-os választásokban meghatározó volt az orosz részvétel, hiszen állami hackerek rendesen beavatkoztak a választások menetébe, részben a közösségi média befolyásolásával, hamis hírek propagálásával. De azt sem szabad elfelejteni, hogy Trump első felesége, Ivana cseh síbajnok volt, aki emigrált, figyeltették a szovjetek vezérletével, így Trump már a '70-es években a KGB látóterébe kerülhetett.

„Ha Kamala Harris győz, marad minden, ha Trump, akkor ő sem törődik majd velünk, a tíz milliós kis országgal.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom