Vakmerő bátorság: egyetlen nyári fesztivál merte minősíteni a Semjén-féle törvénysalátát

Harkai Péter 2020. április 4. 16:22 2020. ápr. 4. 16:22

A koncertblog.hu számolt be arról, hogy a meghitt hangulatú, „az ország legnagyobb kisfesztiváljaként” jegyzett Bánkitó Fesztivál szervezői részéről ritka bátor nyilatkozat jelent meg a minapi törvénymódosítások és kijárási korlátozások kapcsán.

Mint írják, több mint szokatlan kiállás ez azon a magyar zenei színtéren, ahol a politikai állásfoglalás sokszor egyet jelent egy harakirivel, akármelyik oldalra is köteleződjön el az adott szereplő.

„Szerintünk ez a korona nem arról kéne szóljon, hogy egyesek csak úgy a fejükre helyezzék. A kormány tegnap felhatalmazta magát arra, hogy semmibe vehesse a parlamentáris demokrácia kereteit, mondván, drasztikus megoldásokat igényel a járvány elleni védekezés. Szerintünk a jelenlegi helyzet nem kívánja meg a transzjogok eltörlését, a Liget-projekt bedurrantását, vagy a színházak maradék függetlenségének eltiprását. És luxuskikötők fejlesztését sem. A salátatörvény nemcsak antidemokratikus, hanem alapvető emberi jogokat sért. Nem szeretnénk évtizedeket utazni vissza az időben még karantén alatt is. Szeretnénk előre nézni, előre evezni, előre nyilazni. Demokráciában szeretnénk élni” – írták Facebook-oldalukon a nyárra tervezett esemény szervezői.  

Egyelőre optimisták és bíznak benne, hogy mint minden évben, idén is lesz lehetőségük egy fontos üzenetet a közbeszéd részévé tenni a négynapos fesztivál idejére.