Valami nem stimmel a lélegeztetőgépek körül

Bánó András 2020. június 14. 07:07 2020. jún. 14. 07:07

Az utóbbi napokban újra magyarázkodni kellett a kormány két államtitkárának a lélegeztetőgépek miatt. Nem is értem, hogy miért Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára foglalkozik a kérdéssel egy megfelelő beosztásban lévő egészségügyi államtitkár helyett.

Tuzson azt bírálta, hogy az ellenzék, miközben az elmúlt években mindent lélegeztetőgépeken mért, most miért berzenkedik amiatt, hogy több mint hatezer ilyen gép áll a raktárakban? Szerintem azért, hogy miért a raktárban állnak ezek a gépek, ahelyett, hogy  a kórházi osztályokon, kórtermekben lennének?

Van azonban a nagy szám mellett egy másik fontos körülmény, amit nehéz józan ésszel felfogni. A Kínából beérkezett „ResMed Lumis 150” típusú lélegeztetőgép kapcsán, a gyártó rögtön a termék leírása elején megjegyzi, „A készülék nem alkalmas lélegeztetést igénylő betegeknél való alkalmazásra.” Joggal tehető fel tehát a kérdés: miért ilyen típust szereztek be a fürkészek és a portyázók?  Felvetődik a gyanú, hogy a kínaiak vagy átverték a magyar fürkészőket, vagy a portyázók nem tudták, milyen típusú gépeket kell fürkészni. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára viszont egyértelműen hangsúlyozta, hogy „minden behozott lélegeztetőgépet, az invazívakat és a non-invazívakat is, az orvosok a szakma szabályai szerint arra használják, amire valók. Magyarországon minden beteget a betegség minden szakaszában megfelelő géppel lélegeztettek, és ez így lesz a jövőben is. A lélegeztetőgépek beszerzéséről, és használatáról az orvosok döntenek.”

 Feszítsenek meg, de nem tudom elképzelni, hogy az operatív törzs által megkérdezett professzorok, akik – a miniszterelnök mondása szerint – Orbán Viktor kabátujját rángatják, kórházi használatra alkalmatlan gépek beszerezését tanácsolták volna.  Viszont volna egy javaslatom: a Kína-Budapest légihídon ne hozzanak be a jövőben egyetlen lélegeztetőgépet sem! Hogy miért? Azért mert egy csütörtöki hírből megtudtam, hogy itthon, Magyarországon  gyártják a világ legjobb lélegeztetőgépét! Nem más, mint Magyar Levente államtitkár kollégája, Menczer Tamás jelentette ezt be, amikor közölte: Vácott párját ritkító, csúcstechnológiai előállítás zajlik, és már világszerte érdeklődnek az izraeli tulajdonú Celitron nevű cég által gyártott világszínvonalú magyar Panther 5 nevű,  CE minősítéssel rendelkező lélegeztetőgépek iránt,a melyekből rövid időn belül ezer ilyen gépet használhatnak majd a magyar kórházak.

Állítsuk meg tehát a lélegeztetőgépek kínai importját, használjuk a Vácott gyártott magyar eszközt! Biztosan olcsóbb, és feltehetően forinttal is lehet fizetni érte!