Valóban növekszik az EU-ba irányuló illegális migráció?

HírKlikk 2024. október 9. 14:05 2024. okt. 9. 14:05

Ez egy gyakori állítás, amelyet a szélsőjobboldali képviselők hangoztatnak, miközben a bevándorlási vita egyre mérgezőbbé válik. De vajon a számok megfelelnek-e a retorikának?

Az elmúlt hónapokban jelentősen felerősödött az EU-ba irányuló bevándorlásról szóló vita. A szélsőjobboldali politikusok Franciaországban, Németországban, Magyarországon és másutt is a migránsok „példátlan" érkezésére mutattak rá, mint az európai biztonságot és identitást fenyegető veszélyre – írja az Euronews.

Berlin új határellenőrzéseket vezetett be, Budapest azzal fenyegetőzött, hogy busznyi migránst küld Brüsszelbe, hogy megmutassa az EU-nak a kérdés sürgősségét, Spanyolország miniszterelnöke pedig afrikai vezetőkkel kötött megállapodásokat az emberáradat megfékezésére.

A retorika és a különböző védekező intézkedések ellenére, a hivatalos adatok azt mutatják, hogy az idei év első nyolc hónapjában az EU-ba irányuló engedély nélküli migráció valójában jelentősen csökkent.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének adatai szerint az EU déli határain történő illegális határátlépések – amelyek jellemzően az ilyen típusú migráció nagy részét teszik ki – január és augusztus között 35 százalékkal csökkentek.

Idén mintegy 115 000 illegális migráns (az EU lakosságának kevesebb mint 0,03 százaléka) érkezett az EU-ba a Földközi-tengeren vagy az Atlanti-óceánon keresztül, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 176 252-vel.

A migránsválság csúcspontján, 2015-ben több mint 1 millió ember érkezett az EU-ba.

Az EU saját adatai hasonló tendenciát mutatnak. A Frontex, a blokk határvédelmi ügynöksége szerint a délről érkező illegális határátlépések idén összességében 39 százalékkal csökkentek 2023-hoz képest.

A migránsok leggyakrabban az Észak-Afrikából a Földközi-tenger középső részén át Olaszországba vezető útvonalat használják, és idén mintegy 64 százalékkal kevesebben vették igénybe ezt az útvonalat, mint tavaly.

A második leggyakrabban használt útvonal a Földközi-tenger keleti része, a Görögországba érkező migránsok. Az év első nyolc hónapjában itt 57 százalékkal nőtt a számuk, és az embercsempész-hálózatok motorcsónakokkal és más agresszív módszerekkel próbálnak szembeszállni a parti őrséggel.

Ez annak ellenére is így van, hogy az EU állítólag sikerrel járt a 2016-ban aláírt EU-Törökország megállapodással, amely állítólag megfékezte az illegális migránsok EU-ba áramlását.

A Nyugat-Afrikából a spanyolországi Kanári-szigetekre vezető atlanti útvonal a harmadik leggyakrabban használt, idén több mint kétszer annyian vették igénybe. Az ENSZ adatai szerint augusztus végén több mint 25 500 migráns szállt partra ott, például Maliból és Szenegálból.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök mindazonáltal egy sor megállapodást jelentett be különböző nyugat-afrikai országokkal, hogy megpróbálja megállítani az áradatot, fokozni az együttműködést, és felvenni a harcot az emberkereskedelem ellen.

Sánchez biztosított arról, hogy az európai retorika ellenére, a migráció önmagában nem probléma; szerinte bizonyos problémákat foglal magában, amelyeket humánusan kell kezelni.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom