Változást akarnak a lengyelek

HírKlikk 2020. december 1. 19:10 2020. dec. 1. 19:10

A lengyelek jelentős többsége úgy véli, hogy a 71 éves Jaroslaw Kaczynskinak, a vezető kormánypárt elnökének le kellene mondania a formális miniszterelnök-helyettesi posztjáról.

Jaroslaw Kaczynskit, a Lengyelországot vezető kormánykoalíció nagy pártja, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnökét október 6-án választották miniszterelnök-helyettessé azzal a megbízással, hogy felügyelje a biztonsági minisztériumokat, a nemzetvédelmi, a belügyi és az igazságügyi tárcát, ám máris bizalmatlansági indítvány nyújtott be ellene az ellenzék – derül ki az onet.pl tudósításából, amelyről a Napi.hu számol be.

Az elmúlt időszak tüntetésein több rendőri túlkapásra is fény derült. Ilyen volt például, amikor az egyik varsói demonstráción civilbe öltözött rendőrök teleszkópos botokkal verték a nőket, sőt egy képviselőnőt, aki igazolta is magát, gázzal fújtak le.

Az indítványt az Állampolgári Koalíció és a Baloldal adta be a Szejm marsalljához. Szerintük Jaroslaw Kaczynski a felelős a rendőrség brutális fellépéséért.

Az SW Research közvélemény-kutató cég friss felmérésében megkérdezték az embereket, hogy szerintük Kaczynskinek fel kellene-e adnia a miniszterelnök-helyettesi tisztséget.

A felmérés eredménye az lett, hogy a válaszadók 64,9 százaléka szerint le kellene mondania a kormánypárt elnökének, míg csak 18,1 százalék gondolja úgy, hogy nem kellene lemondania a politikusnak.

A lemondását igénylők 70 százaléka volt nő, többségük a legfiatalabb korosztályból került ki, középfokú végzettséggel.

Forrás: Napi.hu