Változtatási tilalommal akasztanák meg a Fudan-beruházást

HírKlikk 2021. szeptember 26. 15:40 2021. szept. 26. 15:40

Új szabályozásban rögzítenék, hogy csak olyan épületek húzhatók fel a területen, amelyek megfelelnek a Diákvárosról készített mestertervben foglaltaknak – közölte Baranyi Krisztina, IX. kerületi polgármester. Miután egy ilyen szabályzat megalkotása hosszabb folyamat, így addig is azt javasolja a kerületi képviselő testületnek, hogy az új szabályozás által érintett területre rendeljenek el változtatási tilalmat. A Fudan-beruházást nemes egyszerűséggel hazaárulásnak mondta Karácsony Gergely. Üzenőfalat is létrehoznak.

Baranyi Krisztina, IX. kerületi polgármester erről mai sajtótájékoztatóján beszélt. Az Ujgur Mártírok útján tartott tájékoztatóról a Népszava tudósított, emlékeztetve arra, hogy a helyszín annak a területnek a bejárata előtt van, amit a magyar kormány odaajándékozna a kínai kommunista párt egyetemének. A szomszédos telek azonban már a Ferencvárosé.

A változtatási tilalom miatt sem telekalakítás, sem építkezés nem kezdhető a területen – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: ha a kormány újabb adminisztratív eszközzel felülírná a kerület ezen rendelkezéseit, az már nyílt agresszióval ér fel.

A változtatási tilalmat a helyi építési szabályzat készítésének időszakára, annak hatályba lépéséig rendelheti el az önkormányzat, de legfeljebb három évre. A szabályzat elfogadásával a változtatási tilalom megszűnik. A Római-part beépítését évek óta blokkolják ezzelírja a Népszava.

Az ismertté vált számok szerint 520 ezer négyzetméteres lenne a Fudan budapesti campusa, ám ez csak úgy jöhet ki, ha a területen a jelenlegi kerületi építési szabályzatban engedélyezettnél jóval magasabb épületeket emelnének. Ha a hatályos előírások szerint a Diákváros zömében érvényes beépítési szintterületi mutató figyelembe vételével építkeznének akkor még az épületek elhelyezésére is kicsi lenne a terület, márpedig az utaknak, némi zöldnek, közösségi területeknek csak kell helyet hagyni.

A kormányt persze egy helyi előírás aligha akadályoz meg bármiben. Jól mutatja ezt a Ferencvárosban épülő kézilabdacsarnok vagy a MOL felhőkarcolójának az esete a Kopaszi-gátnál. A fővárosi önkormányzat közérdekű adatigénylésben kérte ki a beruházásról szóló kormány-előterjesztést. A megkapott dokumentumokban azonban több volt a kitakart rész, mint az olvasható szöveg – emlékeztetett a sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester, aki a Direkt 36 irat- összehasonlítására utalva állította: immáron egyértelmű, hogy a magyar kormány kínai munkásokkal, kínai alapanyagokból, kínai hitelből húzná fel 450 milliárd forintért a magyar diákok közül csak nagyon keveseket fogadó intézményt.

A Fudan-beruházás egyszerű hazaárulás – összegezte Karácsony, aki főpolgármesterként és miniszterelnök-jelöltként is meg kívánja akadályozni a beruházást. Ezért nyújtott be népszavazási kezdeményezést ebben az ügyben. „A Fidesz csicskái ugyan első körben megakadályozták az aláírás gyűjtés megkezdését, de amint a Kúria döntést hoz, az ellenzék rögtön nekikezd az aláírásgyűjtésnek” – közölte, reményét fejezve ki, hogy a népszavazás még a választások előtt lebonyolítható. Ha erre nem lesz lehetőségük, akkor maga a választás lesz a népszavazás, ahol a Fudan ügye csak az egyik elem azon a hosszú listán, ami miatt el kell zavarni az Orbán-kormányt.

Azt már Jámbor András, az előválasztáson induló egyik kerületi jelölt jelentette be, hogy létrehoznak egy üzenőfalat, ahol bárki üzenetet írhat a leendő Diákváros kollégiumaiban, illetve a szintén itt építendő 5800 bérlakásaiban majdan élőknek. Jámbor a lakhatási válság megoldását nevezte az új kormány egyik legfontosabb feladatának, azt ígérve, hogy az uniós helyreállítási alapból felújítási programot indítanak a régi bérházakban élőknek.