Van olyan ország, ahol felelősségre akarják vonni a Vezért a járvány hibás kezelése miatt

Sas István 2021. október 22. 06:54 2021. okt. 22. 06:54

Az egyik legérdekesebb hír volt a héten, hogy a brazil szenátus vizsgálóbizottsága tömeggyilkosnak minősítette Jair Bolsonaro elnököt és büntetőeljárást kezdeményezett ellene, mert a járvány kezelését alárendelte politikai és üzleti érdekeinek. Ez kellemetlen neki a jövőre esedékes választások előtt, de attól nem kell tartania, hogy az ügyészség vádat emel ellene, mivel a főügyész az ő bebetonozott embere. Vajon másnak is ugyanaz jut minderről az eszébe, ami nekem?

A Renan Calheiros centrista szenátor által vezetett vizsgálóbizottság 1200 oldalas jelentést készített és ebben az elnök mellett 65 másik ember és két cég ellen is büntetőeljárást javasol. Köztük vannak Bolsonaro fiai és több miniszter. Arra kérik a brazil hatóságokat, hogy börtönözzék be az elnököt. 

A jelentés szerint a járvány által okozott brazil halálesetek fele elkerülhető lett volna, ha Bolsonaro nem akadályozza a korlátozásokat és a tömeges oltásokat. Ez azt jelenti, hogy a brazil elnököt és kormányának tagjait nagyjából 250-300 ezer ember halálának okozásával vádolják. A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államok 600 ezer halottja után Brazília vesztette el legtöbb lakosát – eddig 496 004-et – a koronavírus-járványban, de járványügyi szakértők szerint a halálos áldozatok száma ennél sokkal magasabb lehet. 

Bolsonaro vitatta ezt, szerinte az egészségügyi minisztérium adatai eltúlozzák a helyzetet és politikai üldöztetésnek nevezte a vizsgálatot. Az azonban köztudott, hogy a brazil elnök soha nem akart koronavírus elleni védőoltást vásárolni, és eredetileg az általa enyhe influenzának nevezett betegség elleni védettség természetes kialakulására számított – mondta a felsőház válságkezeléssel kapcsolatos vizsgálatát vezető szenátor. Renan Calheiros szerint minden arra utal, hogy az államfő a nyájimmunitás kialakulását részesítette előnyben. Hozzátette, hogy számos bűn történt, például a megelőzést szolgáló lépések mellőzése, sarlatánság, hivatalos iratok meghamisítása és emberiesség elleni bűncselekmények. Az O Globo brazil portál szerint a vizsgálóbizottság összesen kilenc bűncselekmény ügyében indítványoz vizsgálatot és ha az ügyészség hajlandó lenne vádat emelni, akkor több év börtönre ítélhetnék az elnököt.

Minderről nekem az jutott eszembe, hogy bár Brazíliában tényleg nagyon súlyos a helyzet, de Magyarországon lakosságarányosan mégis sokkal több áldozata van a járványnak. Ne feledjük, Brazíliának 210 millió lakosa van. Ráadásul a politikai érdekek – az üzletelés például az időseknek indokolatlanul adott kínai vakcinával – nálunk is felülírták a járványügyi szempontokat. Aztán a választás közeledtével, most kerülik a korlátozásokat, sőt, lehet meccsekre és Békemenetre menni – a tömegbe. Magyarországon persze nincs vizsgálóbizottság, de úgysem érne el semmit, mivel a főügyész nálunk is a Vezér bebetonozott embere.