Vannak szállók, amiket ellepett az ágyi poloska, ezért inkább nem is mennek oda a hajléktalanok

HírKlikk 2023. november 3. 11:22 2023. nov. 3. 11:22

A Menhely Alapítvány módszertani vezetője szerint az ilyen intézmények inkább csak a hidegben telnek meg.

2019-2020 óta csökkenő tendencia van a közterületen élők számában, de még mindig jelentős ez a szám: Budapesten nagyjából ötezer ember lakik szálláshelyen és mintegy. ezer ember él közterületeken – mondta Gurály Zoltán a Klikk TV Szempontok című műsorában. A Menhely Alapítvány módszertani vezetője szerint a csökkenő tendencia a munkaerőhiánynak köszönhető, ami eljutott az alsó szegmensbe is. Az elmúlt három-négy évben ez nagyjából 15 százalékos csökkenésre tehető. 

Vannak hajléktalanszállók, amik folyamatosan teltházzal, várólistával mennek, és vannak, amiknek a kihasználtsága csak 50-60 százalékos. Utóbbi szállók Gurály szerint emberi lakhatásra nagyon nehezen alkalmasak, zsúfoltak, alacsony küszöbűek. Az ilyen szállókra inkább nem mennek a hajléktalanok, mert hatalmas tömegek vannak az ilyen szállókon, a nagy létszámú szállásokon nehéz fenntartani a rendet, a biztonságot, valamint néhány éve ellepték az intézményeket az ágyi poloskák – folytatta. 

Gurály szerint vannak olyan intézmények, ahol hat-hétszeresére emelkedtek a rezsiköltségek, ezért megpróbáltak több helyen spórolni, volt, ahol korlátozták a mosógép használatot, a melegvíz használatot. Bár kaptak kompenzációkat, azt egyelőre nem lehet tudni, mekkora adósságok halmozódtak fel. 

„Igazából az a probléma, hogy ma Európában egy ilyen rendszert nem lehet működtetni. Elszállt a hajléktalan-ellátás felett az idő. Az uniós megbeszéléseken a hajléktalanság 2035-ös megszüntetéséről beszélnek, lakhatási programokat indítanak, zárják be a szállókat, költöztetik az embereket lakásokba (...). Ez a rendszer egy lakáshiányos, posztkommunista állapotra szerveződött. Ezekre a szállásokra már uniós forrásokat nem lehet fordítani” – magyarázta a szakértő.

Hozzátette: a magyar hajléktalan-rendszer avitt, ami nagy probléma. Gurály szerint a lakáspolitika felé kellene elmozdulni. 

Az Európai Unió szerint 2035-ig kell felszámolni a hajléktalanságot, ami a módszertani vezető véleménye alapján akarás kérdése, azonban nincs erről párbeszéd, és Magyarországon nem is tudnak kihez fordulni ezügyben. 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom