Várhelyi biztos lesz, de kérdéses, mikortól dolgozhat

HírKlikk 2019. november 18. 16:25 2019. nov. 18. 16:25

Az írásbeli kérdések megválaszolása után végül megkapta az európai biztosi pozíciót Várhelyi Olivér.

A csütörtöki meghallgatás ugyan még nem volt elég, de azóta az európai parlamenti képviselők kérdéseit megválaszolta, és zöld utat kapott a magyar jelölt, aki a Twitteren megtiszteltetésnek nevezte, hogy tagja lehet a „Von der Leyen-csapatnak” és az „Együtt egy erősebb Európáért!” jelmondattal veti magát a munkába.

Azaz, csak vetné, mert az még kérdéses, hogy mikortól lesz Várhelyi Olivér az Európai Unió szomszédságpolitikai és bővítési biztosa. Az ugyanis még az EU-intézmények jogi szakértőin is múlik, hiszen a Brexit miatt Nagy.Britannia egyelőre nem jelölt biztost. Most azt kell eldönteni, hogy brit biztos nélkül is megkezdheti-e munkáját az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság.

Az Index információi szerint egyébként a zöldek és a szélsőbal mondott csak nemet Várhelyire, az írásbeli kérdések után a többiek elfogadták a jelöltet.

A Momentum közben már reagált is az új biztos megválasztására: a párt közleményben ígéri, hogy EP-képviselői Várhelyi nyomában lesznek, hogy rámutassanak, „ha egyértelműen Orbán Viktor embereként fogja végezni a bizottsági munkát, veszélyeztetve ezzel az EU egységét bővítési kérdésekben”.