Vásárhelyi Mária: a diktátorok a leggyávább emberek, még a saját árnyékuktól is félnek

Millei Ilona 2022. augusztus 29. 07:07 2022. aug. 29. 07:07

Az elmúlt időszak eszeveszett intézkedéseivel a NER káoszt teremtett, alkalmatlanságát bizonyította – mondta a Hírklikknek Vásárhelyi Mária. A szociológus emlékeztetett rá, összevissza hoznak törvényeket, rendeleteket, másnap módosítják azokat. Szerinte ennek semmi köze ahhoz, hogy Orbán Viktor szabadságon volt, mert ha itthon van, akkor is ugyanígy történik minden. Ám azt furcsállotta, hogy legnagyobb nemzeti ünnepünkön a miniszterelnök nem volt itthon. Mint mondja, a diktátorok a leggyávább emberek, mindentől félnek, még a saját árnyékuktól is.

– Orbán szabadsága alatt mintha eszét vesztette volna a NER-sereg. Palkovics László kirúgta az OMSZ vezetőit, mert nem volt zivatar augusztus 20-án este. Gulyás Gergely szerint az orosz gáznak a legnagyobb a fűtőértéke, utána következik a magyar, majd a nyugati földgáz. Az ÁSZ júliusi elemzéséből az derül ki, hogy a nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága demográfiai problémákat (is) okozhat. Ezekkel az elképesztő dolgokkal a NER irányvonalának betartását próbálták bizonyítani?

– A teljes káoszt bizonyították. Képtelenek kezelni a válságot. Összevissza hoznak törvényeket, rendeleteket, másnap módosítják azokat. Ugyanígy történik ez akkor is, amikor itthon van Orbán Viktor, csak már halmozódik. Nyilván egyre nagyobb a pánik, láthatóan nagy baj van az EU-s pénzekkel. Most ugyan azt mondják, hogy ők mindent hozzáigazítottak az EU elvárásaihoz, de ez teljes képtelenség. Ez ugyanis egyet jelentene az Orbán-rendszer teljes összeomlásával. Hiszen, ha ők meg akarnak felelni az EU elvárásainak, akkor az alapoktól kezdve mindent – az Alkotmánybíróságtól a médiáig, a versenyhivataltól a számvevőszékig – át kéne alakítani. Az egész rendszert. Ez önlefejezés lenne. Azért egyre inkább szembesülniük kell vele. Varga Mihály pénzügyminiszter is elmondja, hogy Európában nálunk a legnagyobb a növekedés, meg a legbiztatóbb a gazdasági helyzet, miközben pontosan tudjuk, hogy milyen tragikus helyzetben van a magyar gazdaság, és milyenben vannak a magyar családok.

– Nem pont azt akarták bizonyítani, hogy bár a „főnök” nincs itthon, de ők minden körülmények között dolgoznak, és hűek maradnak?

– Hogyha ezt a kapkodást és káoszt dolgozásnak lehet nevezni… Ez teljes fejetlenség. Ha itt lenne a fej, akkor is ugyanilyen fejetlen lenne az egész. Amíg jöttek a pénzek az EU-ból, az ide dőlő százmilliárdok elfedték ezt a teljes működésképtelenséget. Most az látszik, ha nincs pénz, akkor tragédia van. Nem tudják kezelni a helyzetet, összevissza hazudoznak, összevissza beszélnek. Abszolút abszurd az egész. És közben tényleg rajtunk röhög és sajnálkozik az egész világ. Látjuk, hogy 42 ország meteorológusai tiltakoztak az OMSZ-vezetők elbocsátásának abszurduma ellen. Most már tényleg annyira abszurd ez a helyzet, hogy köznevetség és közmegvetés tárgya vagyunk. Ez borzalmas. Alapvetően Orbán alakította így a rendszert. Az, hogy három hétig nincs itt, teljesen mindegy. Ez az ő rendszere. 

– Egy olyan rendszer, ami sokat ad a látszatra. Mint az adriai „csónak-jelenet”…

– Szerintem már az is meg volt rendezve. Ugyan, ki hiszi el, hogy ő egy olyan ócska csónakkal megy a tengerre. Ezzel azt akarták bizonyítani, hogy ő milyen szerény ember, nem yachttal megy az Adriára, hanem egy ilyen félig működésképtelen csónakkal. 

– Igen ám, de szombaton megrendezték a tűzijátékot…

– A tűzijáték tipikus esete annak, hogy cirkusz kell a népnek. Főleg, hogyha kenyeret nem tudnak adni.

– Mégis, ezek a cirkuszok sokakat lenyűgöznek…

– Azért annyira nincs elhülyülve ez az ország, ha megkapja a villanyszámláját, ami mondjuk kétszer akkora, vagy a gázszámláját, akkor azt mondja, hogy ennél jobb soha nem volt. Itt százezrek fognak kezelhetetlen megélhetési, meg lakhatási válságba kerülni. 

– A beszélgetés elején fölsorolt ostobaságok nem olyan gumicsontok, amiket azért vetnek elénk, hogy inkább ezeken rágódjunk, ne a bajainkon?

– Azt semmi nem tudja feledtetni az emberekkel, ha télen nem fogják tudni befűteni a lakásukat, vagy a gyereküknek nem tudnak enni adni. Vagy azt, hogy most nem tudnak cukrot venni az üzletekben. Ezt száz tűzijáték se fogja tudni feledtetni. Ezek a fajta megélhetési, egzisztenciális problémák mindent felülírnak, ezeket nem lehet feledtetni gumicsontokkal. 

– Akkor van rá remény, hogy magához tér a magyar társadalom?

– Hát persze. Csak igen nagy ára lesz. Ahogy a Kádár-rendszer se tudta felülírni semmivel azt, amikor már nagyon nagyok voltak a gazdasági bajok. Mindig is ez az elsődleges. Addig megy, amíg az emberek látnak maguk előtt valami kis perspektívát, amíg picit növekszik az életszínvonal, utána nincs az a csodaszer, ami a bajokat elfeledtetné, felülírhatná. Nem fogyatékosok országa ez, hogy nem tud befűteni, de örül neki, hogy a miniszterelnök az Adrián nyaralt. Számomra az is kérdés, hogy miért nem jött haza augusztus 20-án. Nekem ugyan nem hiányzott, de azért ez is teljes abszurdum. Azt hallgatjuk egész évben, hogy az államalapítás a legnagyobb nemzeti ünnep, és akkor ő ott csónakázik az Adrián. Ennek is nyilván van valami oka. Szerintem az, hogy félt. 

– Azt mondhatták neki, hogy „Viktor menjél nyaralni, majd, ha minden rendben lesz, szólunk, hogy gyere haza”? 

– Biztos vagyok benne, hogy igen. 600 kilométerre volt. Egyébként úgy röpködnek Amerika és Európa között, mintha saját repülőgépük lenne, és akkor nem tud 600 kilométerről hazajönni? Azért nem jött haza, mert be volt tojva. Hétfőtől már itt lesz. De akkor még nem tudták, hogy itt mi készül. Szerintem egyébként is mindentől fél, még a tengerbe is golyóálló mellényben ment be. A diktátorok a leggyávább emberek, mindentől félnek, még a saját árnyékuktól is. Ugyanilyen volt a Rákosi is, meg mindegyik.