Vásárhelyi Mária: ahol nyolcan, tízen vitatkoznak, ott nincs vita, csak cirkusz

Millei Ilona 2024. május 14. 06:45 2024. máj. 14. 06:45

Minden érdemi vitára szükség van, hiszen a vita meg a kritikus szemlélet a demokrácia alapja, de csak olyan vitát érdemes rendezni, amelyik érdemi, civilizált stílusban és civilizált körülmények között zajlik – véli Vásárhelyi Mária. A szociológus azt mondja, láttunk már ilyen vitákat. Hogy a vita érdemi lehessen, ahhoz alapvetően három-négy embernek kell vitatkoznia. Szerinte egy olyan vitának, ahol nyolc-tíz embert állítanak egymás mellé – amire most a köztévé készül – annak egy célja van, hogy megölje a vitát. Az egyébként nem is vita, hanem cirkusz.

Jó kis kavarodás van a választási vita körül, de szükség van rá egyáltalán?

Természetesen minden érdemi vitára szükség van, hiszen a vita meg a kritikus szemlélet a demokrácia alapja. Különösen választások előtt fontos, hogy a közönség megismerje a különböző álláspontokat, hallgassa meg ezek kritikáját, vagy épp az alternatíváját. Szerintem ez egy demokráciában alapfeltétel. Bár mi tudjuk, hogy nem demokráciában élünk, és ezt az is bizonyítja, hogy a kormánypártok képviselői például nem mernek kiállni vitatkozni. 

Valójában milyennek kell lennie egy ilyen választási tévévitának?

Szerintem láttunk jó vitákat. Kell egy olyan vitavezető, vagy moderátor, aki tényleg elfogulatlanul vezeti, nem foglal állást és nem áll egyik vitapartner oldalára sem, semleges tud maradni. Olyan kérdések kellenek, amelyekben várhatóan ütköznek a vélemények, amelyekből kiderül, hogy miben különböznek egymástól a politikai szereplők, illetve pártok. A jó vita józan hangvételű, a durvaságot, az agressziót, a személyeskedést mindenképp elkerüli. Olyan vitát, ahol egymást gyalázzák, hazudoznak, nem érdemes rendezni. Ahol ilyesmi történik, ott csak tovább rombolják a politika presztízsét. Csak olyan vitát érdemes rendezni, ahol civilizált stílusban és civilizált körülmények között, érdemi vita zajlik.

Magyar Péter május 9-én ultimátumot adott a közmédiának: ha tíz napon belül nem hívják vitára, tüntetést szervez a Kunigunda utcába. A közmédia először – arra hivatkozva, hogy a Magyar-féle zsarolásnak „éppen a magyar emberek érdekében nem enged sem a Duna Médiaszolgáltató Zrt., sem pedig a tartalom-előállító MTVA” – visszautasította ezt, majd mindenki meglepetésére közölték, mégis megrendezik a vitát. Ön mit gondol erről? 

Én ambivalens voltam, mert azért az, hogy egy, az adófizetők pénzén fenntartott médium, amely elvileg mindannyiunké, nem ad helyet választás előtt politikai vitának, több mint kínos, még nekik is. Pedig tudjuk, abszolút nem zavarja őket, hogy mi, nem kormánypárti szavazók mit gondolunk erről, de azért ez már majdnem vállalhatatlan. Másrészt nem tudom, hogy Magyar Péternek egy ilyen vitahelyzet hogyan fog „bejönni”, hiszen a többi vitapartner sokkal rutinosabb már nála, mivel évtizedek óta a politikai színtéren vannak. És én személyesen azt is érzékeltem, hogy Magyar nem jól bírja az ilyen helyzetet, nagyon agresszív lesz, ha valaki nyilvánosan ellenvéleményt fogalmaz meg. Én úgy érzem, ez nem az ő terepe. 

Ráadásul az MTVA mind a tizenegy EP-listavezetőt meg akarja hívni…

Ez meg a másik. Tizenegyen nem tudnak vitatkozni.

Ezt kifogásolta is Magyar Péter …

Szerintem ebben igaza is van. 

A Tisza Párt alelnöke azt ugyancsak sérelmezte, hogy a közmédia tájékoztató leveléből több dolog nem derül ki. Így például, hogy: mikor, milyen idősávban, hol lesz a vita; élő adásban közvetítik-e a vitát; kik vesznek részt rajta; nézők előtt zajlik-e a vita, vagy zárt stúdióban; ha nézők előtt, akkor ki hívja a nézőket; milyen sorrendben szólalnak meg a résztvevők, kinek a döntése alapján, esetleg sorsolással dől-e ez el.

Általában nem szoktam vele egyetérteni, de minden feltételével egyetértek. Abszolút egyetértek vele abban, ha nem élőben, nem főműsoridőben, nem elfogulatlan műsorvezetővel, hanem máskor, mással, előre odahívott, kiválogatott közönséggel, tapsgéppel rendezik, akkor nem szabad nyilvánosan vitatkozni. 

De megteheti-e, hogy azt mondja, akkor nem megyek el?

Miért ne tehetné meg, most olyan felhajtás van körülötte, hogy mindent megtehet. És én abban igazat adok neki, hogy egyenlőtlen feltételekkel nem szabad elmenni. 

Közben Dobrev Klára a közösségi oldalán arról számolt be, hogy a DK is levelet írt az MTVA vezetésének, amiben felszólította, hogy rendezzenek élő EP-listavezetői vitát a „köztévében”. A köztévéből pedig megérkezett a válasz, miszerint: „az Önök felszólítását megelőzően megkezdtük egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.” Ön szerint az MTVA „átverésre”, de legalább is manipulációra készül? 

Én nem tudom, és nem akarok vádaskodni, de miért ne készülne? Az elmúlt 14 év gyakorlatából kiindulva, számukra az a természetes, hogy csalnak és hazudnak. Bizalmam nulla irányukban. Ne legyen igazam, de most azt saccolom, hogy olyan feltételeket fognak teremteni, amelyek elfogadhatatlanok lesznek a résztvevők számára. 

Az EP-listavezetők miért nem fordultak közösen a közmédia vezetéséhez?

Semmit nem csinálnak közösen. Az látszik, hogy Magyar Péter igazi kétfrontos harcot vív, és egy kicsit jobban utálja az ellenzéki oldalt, mint a Fideszt. Szerintem ő egész életében soha semmit nem fog közösen tenni bármit is a baloldallal. Ő úgy is határozza meg magát, hogy egyformán csúfos véleménye van a Fideszről meg a baloldalról. 

Lehet, hogy ez a véleménye megváltozik?

Ez nagyon nehéz, mert ő tényleg utálja baloldalt, de – miközben annyira abszurd a helyzet, hogy már most is gyurcsányozzák – ha ő bármilyen együttműködési hajlandóságot mutatna a baloldallal, abban a pillanatban az egész propagandagépezet azzal foglalkozna: lám, összefog Gyurcsánnyal. Ezen túl, Magyar Péter sokkal inkább fideszes, minthogy bármilyen pozitív attitűdje lenne a baloldal irányába. Nekem ugyan sok bajom van vele, de az is tény, ha bármilyen nyitottságot mutatna, rögtön földbe döngölné a propaganda. 

Fleck Zoltán jogszociológus azt mondta a Hírklikknek, azt kell mindenkinek tudomásul vennie, hogy a nagy választóvonal nem az ellenzéki pártok és Magyar Péter között van…

Ez kérdés, én ebben nem vagyok olyan biztos. Először is, ha most a tényeket nézzük, akkor az jól látható, hogy Magyar Péter pillanatnyilag jóval többet árt az ellenzéknek, mint a kormánypártoknak. Bár árt a Fidesznek is, de sokkal kevésbé. Nem tudom, hogy hol a választóvonal. Én még ma is azt gondolom, ha Magyar Péternek végső soron döntenie kellene, hogy koalícióra lépjen valakivel, akkor sokkal inkább lépne koalícióra ahogy ő mondja egy Orbán nélküli Fidesszel – de tudjuk, hogy ilyen Fidesz nincs –, mint az ellenzékkel. Én nem gondolom, hogy Magyar Péter az ellenzéket erősítené. Ő is egy ellenzék, csak egészen más ellenzék. 

A Partizán már pénteken rendez vitát a tervek szerint 1500 fős közönség előtt. A meghívottak Deutsch Tamás (Fidesz), Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (MKKP), Magyar Péter (Tisza Párt), Toroczkai László (Mi Hazánk). Az más kérdés, hogy Deutsch nem kíván rajta részt venni, mert szerinte Gulyás Márton csatornáját „Soros György hálózata finanszírozza”. Ezen kívül az ATV is és az RTL is rendezne ilyen vitát. Nem válik mindez végül kontraproduktívvá?

Szerintem nem jó ilyen sok meghívottal vitát rendezni, az nem egy vita, ahol nyolc-tíz ember szerepel. Ott mindenki elmondja a monológját, nem tudjuk, egymásra hogyan reflektálnak. Mire valakire nyolcadikként vagy tizedikként sor kerül, már rég elfelejtettük, hogy az első mit mondott. Szerintem három-négy embernél nem lehet többet vitáztatni nyilvánosan. A viták egyébként nem válnak kontraproduktívvá, ha tényleg érdemiek, ha vélemények és álláspontok ütköznek. Bárcsak sokkal több vita lenne a magyar közéletben! De nem veszekedésre és karaktergyilkolásra gondolok, hanem tényleg érdemi vitára az ország helyzetéről, Magyarország jövőjéről. Szerintem ez iszonyúan fontos lenne, és nyilván van annyi téma, hogy három-négy vitát is ki lehet belőle hozni.

Alapvetően három-négy embernek kellene vitatkoznia, azoknak, akik nagy valószínűséggel be fognak jutni. Persze 2026-ig még sok minden változhat, de egy vitán három-négy embernél többet nem tudok elképzelni. A néző nem is tudja követni, és ennél több embernek nem is lehet vitatkozni. Ott áll nyolc ember, és az, aki épp szót kap két percre, kivel vitatkozik a maradék hét közül? Ennek az a célja, hogy megöljék a vitát. Ahol nyolcan, meg tízen vitatkoznak, ott nincs vita. Az a vita meggyilkolása. Az egy cirkusz. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom