Vásárhelyi Mária: semmilyen társadalmi probléma nem érdekli a kormányt, a nők helyzete sem

Millei Ilona 2023. november 29. 14:00 2023. nov. 29. 14:00

A nők elleni erőszak fokozódásáról Magyarországon az a macsó mentalitás tehet, amit a kormánypártok képviselnek. Így reagált a Hírklikknek Vásárhelyi Mária a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményére, amely szerint „a nők elleni erőszak Brüsszel és a baloldal bevándorláspárti politikája miatt nő Európa számos országában. Vagyis ők „Gyurcsányt meg Brüsszelt” teszik ezért is felelőssé. A szociológus szerint a kormányt egyáltalán nem érdekli a nők helyzete, az elmúlt 13 év alatt semmit nem tettek azért, hogy az egy jottányival is jobb legyen. De nem érdekli őket egyetlen más társadalmi probléma sem. Ez a kormány az égvilágon semmit nem tesz a társadalmat tényleg pusztító jelenségek ellen, amik erőszakhoz vezetnek – tette hozzá.

Valóban Brüsszel és Gyurcsány tehet a nők elleni erőszak fokozódásáról?

A nők elleni erőszak fokozódásáról Magyarországon az a macsó mentalitás tehet, amit a kormánypártok képviselnek. Például az, hogy a világ szégyenére még mindig nem voltak hajlandóak ratifikálni az Isztambuli Egyezményt, ami pontosan arról szólt volna, hogy a nőknek nagyobb védelmet nyújtson. Magyarországon a családon belüli erőszak áldozataként minden héten meghal egy nő, és a magyar kormány az égvilágon semmit nem tesz ezellen. Nem csak az Isztambuli Egyezményt nem írja alá, hanem semmilyen módon nem is lép föl a nők érdekében. Az pedig, ahogy a parlamentben a nőkkel beszélnek, ahogy viszonyulnak hozzájuk, ahogy megalázzák őket, beszólogatnak nekik, az - úgy gondolom - felbujtás erőszakra. Ezt a „Brüsszel meg Gyurcsány” közleményt nem is lehet kommentálni. Ők a kormány, ők tehetnének ellene, de úgy tudom, épp ők akarnak többszázezer migránst behozni Magyarországra. Ez már tényleg annyira szürreális, hogy nem is lehet rá mit mondani. De azt gondolom, hogy az ő egész mentalitásuk bátorítás a nők elleni erőszakra, a nők megalázására. Egyébként 13 év alatt semmit nem tettek azért, hogy a magyar nők helyzete jottányival is jobb legyen, vagy azért, hogy jobban megvédjék őket. Ez egyszerűen szégyen és gyalázat. 

Az EU már ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, októbertől az unióban hatályba is lépett. Egyértelmű üzenete van: Európa a nők oldalán áll. Az Isztambuli Egyezményt a magyar Országgyűlés elutasította, 2019-ben a KDNP határozatot hozott arról, hogy nem szabad ratifikálni. Sőt, Járóka Lívia, a Fidesz az Európai Parlament fideszes képviselője épp a nők elleni erőszak megszüntetésének idei világnapján amellett kardoskodott, hogy a nőket ért erőszak megakadályozására átfogó tagállami törvényi garanciákra, központi és regionális programokra és egységes társadalmi fellépésre van szükség, „nem pedig üres szavakra és a megbukott Isztambuli Egyezmény ratifikációjának erőltetésére”. Tényleg megbukott volna az Isztambuli Egyezmény? 

Nem az Isztambuli Egyezmény bukott meg, hanem ők buktak meg morálisan. Járóka Lívia ne a más országban, hanem a Magyarországon élő nőket akarja elsősorban megvédeni. Én nem vettem észre, hogy ebben az ügyben az elmúlt 13 év alatt bármi is történt volna. Varga Judit fogadkozott anno, hogy ilyen-olyan szigorú törvény lesz, de hát nem a törvényt kell szigorítani, hanem azokat a módszereket kell hatékonyabbá tenni, amelyekkel meg lehet védeni egy nőt. Például menedékházakkal, távoltartással, de nálunk igazán semmit sem vesznek komolyan. A kormányt egyáltalán nem érdekli a nők helyzete, ahogy egyetlen más társadalmi probléma sem. 

Magyarországon a nők elleni erőszakról szinte süketek párbeszéde folyik, egy lerágott gumicsontnak látszik, miközben a szó szoros értelmében halálosan komoly probléma. Miért hagyja ezt a magyar társadalom, miért vált ilyenné ebben a kérdésben? 

Ez a társadalom mindig ilyen volt. Ez egy teljesen elmaradott, patriarchális, feudális társadalom, és ez a nőkkel való bánásmódra különösen rányomja a bélyegét. Ezt csak egyszerűsíti, hogy nem írják alá az Isztambuli Egyezményt, vagy nem veszik komolyan a távolságtartást, s hogy a rendőrség - ahogy azt meg is mondják -, csak akkor megy ki a bántalmazott nőhöz, hogyha „vér folyik”. Aztán jön a csodálkozás, hogy meghalt. 

Vannak nővédő szervezeteink. Ők tudnak segíteni?

A NANE és a Patent, ezek a civil nővédő szervezetek egy fillér állami támogatást nem kapnak. Csak abból tudnak gazdálkodni, amit külföldi multiktól, másoktól támogatásként kapnak. Az állam legszívesebben eltakarítaná ezeket a jogvédő szervezeteket.

Ha elfogadják a szuverenitásvédelmi törvényt, már tőlük sem kapnak majd támogatást…

Az is a nők elleni erőszakot táplálja majd. A bántalmazott nők egy része most még tud ezekhez a civilszervezetekhez fordulni. De ha ezek megszűnnek, akkor tényleg teljesen ki lesznek szolgáltatva, védtelen lesznek egy olyan országban, ahol több mint egymillió alkoholista van, és tudjuk, hogy a nők elleni erőszakos cselekedeteket a legtöbben alkoholos befolyás alatt követik el. De ezzel sem kezd semmit a kormány. Pedig az alkoholizmust tekintve Magyarország most már világszinten is az első. Nyilván erről is „a Gyurcsány meg a Brüsszel” tehet. Ahogy a drog, vagy azon dolgok ellen sem tesz az égvilágon semmit ez a kormány, amik tényleg pusztítják ezt a társadalmat, és erőszakhoz vezetnek. Még a meglévő infrastruktúrát is teljesen lerombolták. Ez a jellemző a mai Magyarországra.