Védett állatok tömegeit veszíthetjük el a Hajógyári-szigeten

HírKlikk 2020. július 6. 18:05 2020. júl. 6. 18:05

„A Duna és a közvetlenül hozzá csatlakozó ártéri galériaerdő az egyik legértékesebb élőhelyegyüttest alkotja Budapesten. Különlegességét tovább növeli természetes partvonala, ami ma már ritkaság a fővárosi Duna-szakaszon. Az Óbudai-sziget jelenlegi állapotának megváltoztatása megpecsételné ennek a fajgazdag élőhelynek a sorsát” – írja közösségi oldalán a Főkert.

A poszt nem győzi sorolni a ritkaságokat, amelyek a beépítés miatt veszélybe kerülnének.

„A több mint 30 hektáros természetes állapotú erdőfoltban számos, Budapesten és hazánkban ritka, illetve védett, vadon élő növény- és állatfaj fordul elő”. Ahogy a Főkert írja, „közülük említést érdemel a több száz tövet számláló dunavölgyi csillagvirág (Scilla vindobonensis). A fauna képviselői közül kiemelkedő értéket képvisel Budapest egyik legnagyobb kis színjátszólepke (Apatura ilia) állománya, valamint madárvilága. A szigeten és a körülötte lévő folyószakaszon az elmúlt három évtizedben szakemberek több mint 150 féle madárfajt figyeltek meg, ezek közül fészkelőként is megjelenik a színpompás sárgarigó (Oriolus oriolus), a fülemüle (Luscinia megarhynchos), a zöld küllő (Picus viridis), vagy a kabasólyom (Falco subbuteo). Emlős faunájának legféltettebb tagja a hód (Castor fiber) is otthont talált a ligeterdő mentén”.

Emellett megemlítik még a sziget északi csúcsa mellett található vándorkagyló-állományt, ritka téli madárvendégeket, tengeri madárfajokat, amelyek rendszeresen vendégeskednek a szigeten.

Mint ismeretes, a kormány sportakadémiát szeretne építeni a szigeten, ami 1000 fa kivágásával járna, amitől a kormánypárt(ok) szerint a sziget rendezettebb lesz. Az illetékes önkormányzatok – mind a fővárosi, mind a kerületi – természetesen tiltakoznak a fairtás és a beépítés ellen.