Vértes András: a világon mindenhol van korrupció, nálunk a mértéke problematikus

HírKlikk 2021. október 13. 14:23 2021. okt. 13. 14:23

Amennyiben az ellenzék megnyeri a jövő évi választást, ha nem is jobban, de tisztességesebben fogunk élni – mondta Vértes András közgazdász. Hozzátette, egyik pillanatról a másikra nem jön a Kánaán és nem rohan a gazdaság felfelé. Ahhoz sok mindenen változtatni kell.

A cseheknek legalább ötven olyan nagy, komoly üzemük van, amelyek lényegében egész Európának beszállítanak. Magyarországon tíz ilyen nagyvállalat van – magyarázta a szakember, miért is maradtunk le például Csehországtól. „Óriási a különbség. A lengyelek egy százalékkal voltak alattunk, amikor csatlakoztunk az unióhoz. Ők 15 százalékkal többet nőttek, mint mi.”

„Valamit valamikor elrontottunk.”

Komolyan kell venni, hogy a modern világban digitalizáció van, olyan területeken kell lépni, amikhez nem biztos, hogy a magyar tudás elegendő – tette hozzá a KlikkTv Tíz című műsorában.

Az Európai Unió megelégelte azt a szerepet, amit az elmúlt években tett, hogy becsukta a szemét – jelentette ki Vértes András. „Az EU szintén gyengült, maguk a vezetők is gyengébbek és a tagországok sokkal több problémával küzdenek – a franciák, a németek, de még az osztrákok is. Eddig húzták, most azt mondják, nem engedjük tovább azt a korrupciós vonalat, ami ilyen mélyen, durván történik.”

A közgazdász emlékeztetett, az elkövetkező hat hónapban az Európai Unióból nagyon nagy pénz Magyarországra nem érkezik. „Valamennyi jön, de az unió most azt is mondja, hogy nem adja a pénzt, ha annak nem átlátható és nem korrupciómentes a felhasználása, és ezt be nem bizonyítja a magyar kormány. „Ez nagy valószínűséggel azt jelenti, ha mondjuk, az ellenzék megnyeri a választásokat, akkor ezeket a gátakat azonnal megszünteti, de ez nem megy egy perc alatt. Annyi pénzt biztosan adnak, hogy a helyzet ne okozzon sok gondot.”

„Utána pedig fel kell építeni egy tisztességesebb Magyarországot – ez a döntő kérdés valójában.”

A jelenlegi költségvetésben óriási pénz van, de azt el is költjük – mondta Vértes András. „Amit „összeboltoltunk" az elmúlt hónapokban, amikor több milliárd dollárnyi hitelt vett fel Magyarország, azzal keményen eladósodtunk. Ebben a helyzetben az ellenzék első lépése ebbe az irányba kell  legyen, tehát az uniónak megígéri: nem lesz korrupció.”

„A világon mindenhol van korrupció, nálunk a mértéke problematikus.”

„Az Európai Unió normális időben óriási összegeket ad majd Magyarországnak. Orbán a közelmúltban erről azt mondta, hogy az unió nagyon sok pénzt ad nekünk, de valójában mi többet adunk neki.”

„Ez egy kiváló mondat, csak egyetlen szó sem igaz belőle.”

Vértes András rámutatott, túlzott, óriási ígéreteket nem lehet tenni, „az az Orbán-kormány volt, aki ezeket a különböző pénzeket odaadta, ezt visszavenni közvetlenül általában nem lehet, csak akkor, ha még nem indult meg a projekt. „Felelősséggel lehet ígérni. A költségvetési ágon nem lehet hatalmas változtatásokat végezni, ki kell szedni belőle a korrupciós részt. Komolyan segíteni kellene az oktatást, az egészségügyet, fel kellene gyorsítani ennek a két területnek a javulását, mert ebben borzasztóan le vagyunk maradva. Át kell irányítani az uniós pénzek jelentős részét és el kell indítani ezeket az öt-nyolc-tíz éves projekteket. Ha elindulnak, esély van arra, hogy a gyermekek jobb körülmények között tanuljanak, hiszen régiónként óriási különbségek vannak. Minden területen végig kell gondolni, hogy van-e lehetőség gyorsan változtatni. Ahol nem, azt el kell engedni és későbbre hagyni, a többi területen kell előremenni, hogy látszódjon, a nagy mennyiségű elherdált pénzből sokat visszakap a társadalom.

„Ezzel még a jobb- és a baloldali gondolkodású emberek is közeledhetnek egymáshoz.”