Vidéken nem lépték meg Iványiék intézményeivel szemben azt, amit Budapesten

NVZS 2024. augusztus 28. 12:00 2024. aug. 28. 12:00

Jogorvoslati lehetőség van, de annak a kimenetele hosszabb időt vesz igénybe, ezért a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a tanév kezdetén, a jövő héten biztosan nem tudja még megnyitni a budapesti oktatási intézményeit – tudtuk meg a MET sajtósától. Vajay Zsófia azt is elmondta, hogy a vidéki intézményeik kapcsán sehonnan sem kaptak hasonló jelzéseket, egyedül a békéscsabai idősek otthona esetében kértek tőlük egy nyilatkozatot, ami teljesen más dolog. Az adóhatóság és az Oktatási Hivatal továbbra is együttműködő, ugyanakkor technikai okok miatt késik a MET strasbourgi keresetének a benyújtása, s addig nem tudnak megállapodni.

Mint az a sajtón végigfutott –  többi között a Népszava is beszámolt róla – , a Sára Botond-féle fővárosi kormányhivatal törölte a nyilvántartásból az Iványi Gábor által fémjelzett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség két budapesti iskoláját, arra hivatkozva, hogy a közműszolgáltatóknál és az adóhatóságnál is jelentős tartozást halmoztak fel, ez pedig veszélyezteti a gyerekek folyamatos és biztonságos nevelését. A tanévkezdés előtti héten mindez a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnáziumot érinti. Holott – mint arról korábban a Hírklikk is beszámolt – Iványiék az intézményeik tanévkezdéskor történő megnyitására készültek, miközben derűlátásra okot adó tárgyalásokban álltak a NAV-val és az Oktatási Hivatallal. Ráadásul a NAV már korábban elkezdte inkasszálni a tartozásaik fejében a MET és az Oltalom számláit. Arról nem is szólva, hogy – mint azt többször is megírtuk – azért nem tudták fizetni a számlákat, mert évek óta nem kapják meg az államtól a nekik törvényesen járó juttatásokat, és minden egyéb módon is nehezítik az életüket, még azoknak a szolgáltatásoknak az ellátását is, amelyeket az állam helyett végeznek el.

Sára Botond ezzel a vélhetően az egyik utolsó döntésével (október 1-éig távozni kell ugyanis a Budapest Főváros Kormányhivatala éléről, miután beválasztották a Fővárosi Közgyűlésbe) töröltette a két budapesti oktatási intézményt. Állítják, gondoskodnak a gyerekek elhelyezéséről: a 26 óvodai jogviszonyban álló gyerek érdekében a lakóhelyük szerinti önkormányzatokkal veszik fel a kapcsolatot, a 156 tanköteles diák számára pedig kijelölték azokat az oktatási intézményeket, amelyeknek a szabad férőhelyek függvényében kötelező átvenni őket. Azt a 89 diákot, aki nem tanköteles már, tájékoztatják az őket fogadni képes intézményekről.

Van-e fellebbezésnek helye? Megmásítható-e a döntés? Mi lesz most? Iványi Gáborék sajtósától megtudtuk, hogy van jogorvoslati lehetőség, de ennek a kimenetele hosszabb időt vesz igénybe. Ezért a jövő hétfőn biztos nem tudják elindítani a tanévet a két intézményükben. Vajay Zsófia kérdésünkre beszámolt arról, hogy a vidéki intézményeiket illetően sehonnan sem kaptak hasonló jelzéseket, azok esetében az engedélyekkel egyelőre nincs probléma. A békéscsabai idősek otthonát érintően jelezték nekik, hogy egy nyilatkozatot várnak tőlük arról, tudják-e üzemeltetni azt. Ez azonban - húzta alá – nem fenyeget a működési engedély visszavonásával.

Megkérdeztük azt is, hogy mi történt a tárgyalásokkal, amiket a NAV-val és az Oktatási Hivatallal folytattak? Ők továbbra is együttműködőek, de miután – technikai okok miatt – sajnálatos módon még mindig húzódik a keresetük benyújtása Strasbourgban, így egyelőre még nem tudják igazolni a szükséges adósságrendezési lehetőségeiket a NAV felé. A kereset előkészítése egyébként már a végső fázisba jutott – tette hozzá.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom