Az adományok egyelőre életben tartják Iványiék intézményeit, de még több kellene

NVZS 2024. augusztus 15. 14:02 2024. aug. 15. 14:02

Szerdáig összesen 106 millió forint értékű adomány gyűlt össze Iványi Gáborék megsegítésére. Ezen túl sok egyéb felajánlást is kaptak. Vajay Zsófia sajtószóvivő azt is elmondta a Hírklikknek, hogy a reményeik szerint a héten beadják a strasbourgi keresetüket, és a NAV-nak is be tudják nyújtani a szükséges iratokat, így „jó eséllyel szeptemberig sikerül az inkasszót elkerülni és ismét hozzájutni a normatíva egy részéhez”. Hangoztatta ugyanakkor, hogy továbbra is égető szükségük van a pénzbeli és természetbeni adományokra, hiszen szeptemberig csak azokból tudják fenntartani az intézményeiket. A támogatásra pedig egyre több mód nyílik.

Miközben a hatalom folyamatos prés alatt tartja Iványi Gábor egyházát és karitatív szervezetét, van egy – remélhetőleg talán szélesedő – kör, amelynek tagjai a maguk lehetséges módján támogatják a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesületet, pontosabban az ott végzett heroikus munkát. Van, aki pénzzel, mások természetbeni adománnyal, önkéntes munkával és ötleteléssel igyekeznek segíteni. 

A MET és az OKE – a honlapjukon és a közösségi médiában, valamint hírlevelükben – folyamatosan beszámolnak a fejleményekről. Köztük arról, hogy jelenleg éppen egy támogatójuk ötlete alapján, egy új támogatási formát hirdettek meg. A sűrű fillér elvére épülő ötlet az, hogy aki segíteni akar, az töltse le a telefonjára a RePont (üvegvisszaváltós) applikációt, és ott a Szalmaszál a Hajléktalanokért Alapítvány számlaszámát adja meg a saját számlaszáma helyett (a szám:10400140-00033688-00000006). Ilyenkor a rendszer kreál egy QR kódot, azt kell beolvasni a visszaváltó automatáknál, és akkor az adott összeg a Szalmaszál Alapítvány számlaszámán íródik jóvá. 

Sikeres volt egy másik közelmúltbeli akciójuk, ami „Köszönjük, Marika néni” néven futott. A budapesti Dankó utcai központ előtt tartott szolidaritási megmozdulás keretében kétmillió forint értékű (természetbeni) adomány gyűlt össze.

Van arra is mód, hogy az adományozó úgy adjon, hogy közben kap is. Viszonylag kevesen tudják, hogy működik a II. kerületben egy olyan szociális adománybolt, a VeddAddVidd, amelynek befolyt összegével az OEK-t támogatják a vásárlók. Egészen holnapig egyébként nyári vásárt tartanak: az eleve olcsón kínált ruhaneműket, cipőket, plüssállatokat féláron viheti el, aki legalább két terméket vásárol (a bolt címe: 1026 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 45/b – a Városmajor megállónál kell leszállni). Közben továbbra is várják a használt, de jó minőségű ruhákat, játékokat, eszközöket adományként – ezeket árusítják ott töredék áron.

Közben – gondolva a vészesen közeledő iskolakezdésre – elkezdtek tanszereket is gyűjteni. Mert ugyan nem sikerült megtartaniuk minden oktatási intézményüket, de vannak még helyeik, ahol festenek, takarítanak, készülnek. A gyermekek számára pedig Iskolaszerre lenne szükségük, sőt, mint közleményükben írták: az idén nemcsak azoknak, akik hozzájuk járnak, hanem több olyan kisgyermekes kollégájuk számára is, akik fizetés nélkül, vagy csak töredék fizetésért dolgoznak. Az iskolatáskától kezdve, a tolltartón és annak tartalmán, tornazsákon, körzőkön, vonalzókon, ollókon át egészen a tornacipőig várják az adományokat 0–24 órában a Dankó u. 11. sz. alatt

Számos más lehetőség és felhívás van a fent soroltak mellett. Ezekről a MET és az OEK honlapján lehet olvasni (itt, illetve itt)

Ahogy a Hírklikk számos cikkben folyamatosan beszámolt róla, Iványi Gáborékat hosszú évek óta próbálja teljesen ellehetetleníteni a regnáló hatalom, s ezzel sokezer mélyszegénységben élő, leginkább rászorult családnak, gyereknek és idős és magatehetetlen embernek, köztük hajléktalannak teszik még kilátástalanabbá az életét. Az állam több mint tízmilliárd forinttal tartozik a MET-nek és az OEK-nak – ami részben a csökkentett, illetve egyáltalán nem folyósított normatívákból és támogatásokból, részben abból áll össze, hogy elvéve a MET egyházi státuszát, megfosztották őket a személyi jövedelemadó egy százalékának a gyűjtésétől. Csak ez utóbbi sokmilliárdos bevételkiesést jelent számukra – hogy mennyit, ahhoz támpontul szolgálhat a legfrissebb adat (két éve már ismét gyűjthetik az szja-felajánlásokat): ezekből pedig csak 2023-ban 716 millió forinthoz jutott a MET (ezzel az emberek által a 4. leginkább támogatott egyház volt), az OKE pedig a 15. leginkább támogatott civil szervezetként mintegy 72 milliót kapott. 

Ahogy írtuk, évek óta vegzálja a hatalom Iványiékat, ám júliusban új szintre léptek: mint a Hírklikk is beszámolt róla, július 16.-án a NAV inkasszózta, lenullázta, adóssággal is megterhelte valamennyi intézményi számlájukat. Összesen fél napi működésre elegendő pénzük maradt, miközben az illetékesek a hozzájuk intézett megkereséseikre még csak nem is reagáltak. Napi kétmillió forint kell ahhoz, hogy minimális szinten fenn tudják tartani a karitatív és egyéb szolgálataikat.

Az akkori vészkiáltásukat meghallva, a szolidáris emberek a megadott új számlaszámon (a Szalmaszál a Hajléktalanokért Alapítványon keresztül) elkezdtek adományokat küldeni. Volt, aki személyesen vitt be némi pénzt, vagy éppen természetbeni adományt, s már többen vannak olyanok is, akik – ezt amúgy fel lehet fogni akár tippként is – az online kereskedelem lehetőségét kihasználva, Sparon, Tescon vagy éppen Kiflin keresztül vásárol be és juttatja el az élelmiszereket a számukra.

S hogyan áll jelen pillanatban a gyűjtés? A konkrét pénzbeli adományokról van csak pontos összesítésük. Vajay Zsófia sajtószóvivő portálunknak elmondta, hogy szerdán 106 millió forint volt az utalással és személyesen leadott készpénz révén hozzájuk érkezett adományok összege. Ez  amúgy – tegyük hozzá – azt mutatja, hogy lanyhult az adakozási kedv, (vagy elfogyott az általában számukra adakozók pénze), ugyanis tíz nappal ezelőtt is már 90 millió forintnál tartottak. 

Mindenesetre ők a maguk részéről nem csüggednek, mint a szóvivőtől megtudtuk: az oktatási intézményeik úgy készülnek, hogy iskolakezdéskor ki tudnak majd nyitni. Közben pedig – a reményeik szerint – még ezen a héten benyújtják a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához a keresetüket, s a terv az, hogy az ott megítélhető kártérítést adósságrendezésre fordítják, azaz szerintük ez is azt jelzi, hogy az adósságtörlesztés fedezete belátható időn belül rendelkezésükre fog állni. Ez azért is fontos, mivel az adóhatóság már korábban is pozitívan fogadta az adósságtörlesztéssel kapcsolatos terveiket, a Belügyminisztérium pedig – július 25-i közleménye szerint – „az adósságrendezéssel kapcsolatos ütemtervekről, illetve az adósság behajtásának érdekében tett intézkedésekről – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvényben foglalt hatáskörében – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dönt”. Ennek tudatában Iványiék kiegészítő támogatási kérelmet nyújtottak be a BM illetékeseinek, miután a hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy állami szerződést kössenek kiegészítő támogatás folyósításáról az egyházi státuszuktól függetlenül. (Ilyen szerződés egyébként korábban már létrejött, még Hoffmann Rózsa államtitkársága idején.) Ez a támogatás lehetővé tenné, hogy a benyújtott adósságütemezési tervet végre tudják hajtani, és belátható időn belül minden köztartozásukat visszafizessék. 

Nem véletlenül fogalmazott Vajay Zsófia a Hírklikknek úgy, hogy jó eséllyel szeptemberig sikerül már elkerülni az inkasszót, és hozzájutniuk a normatíva egy részéhez.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom