Még menthető lenne Iványi Gáborék szociális intézményhálózata

NVZS 2024. augusztus 7. 06:45 2024. aug. 7. 06:45

Megoldhatná Iványi Gáborék lehetetlen helyzetét egy ötlet, amelyről Herényi Károly beszélt a Hírklikknek: a kormányváltásra törekvő ellenzéki pártoknak – a DK-től a Tisza Pártig – garanciát kellene vállalniuk arra, hogy kormányra jutásuk esetén az állam kamatostól visszafizeti Iványiék felhalmozott adósságát. Ez ugyanis vonzóvá tehetné a pénzügyi befektetők számára ennek az adósságnak a felvásárlását. Ezzel mindenki jól járna, s megmenekülne a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület szociális intézményhálózata – mondta a korábbi MDF-es politikus. Aki szerint a fővárosi kormányhivatalnak az állam felelősségét kellene vizsgálnia a kialakult helyzet miatt, nem pedig azt, hogy a semmiből milyen színvonalon látják el Iványiék a legelesettebbek, a legrászorultabbak, a legszegényebbek életét valamelyest könnyítő feladataikat.

A legfontosabb, hogy a gondozottak és óvodások számára az ellátás folyamatosan és megfelelő színvonalon biztosított legyen” – ezzel indokolta a napokban Budapest Főváros Kormányhivatala azt, hogy hatósági ellenőrzést folytat a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott oktatási és szociális intézményekben. Közleményükből – amelyet korábban már a Hírklikk is ismertetett – a többi között kiderül, az ellenőrzés céljaként annak vizsgálatát jelölték meg, hogy a fenntartó eleget tud-e tenni a vállalt feladatainak, a működése megfelel-e a jogszabályoknak, illetve folyamatosan képes-e nyújtani a szociális szolgáltatásokat.

Több cikkünkben is (például itt, itt és itt) foglalkoztunk az elmúlt napokban azzal, hogy milyen lendülettel és milyen formában indítottak – sokak szerint Orbán Viktor utasítására – újabb rohamot Iványi Gábor egyháza és az általa irányított karitatív egyesület ellen. Miként az elmúlt években arról is sokat cikkeztünk, hogy milyen lépésekkel vegzálta eddig is Iványi Gáborékat a hatalom (nem riadva vissza bűnügyi eljárásoktól sem),  illetve, hogy mi vezethetett el Orbán Viktor féktelen gyűlöletéhez a lelkész ellen, amit nem szégyell folyamatosan demonstrálni, nem törődve azzal, hogy ezen közben emberéletekkel játszik, hiszen óvodáikban, iskoláikban, a hajléktalanokat ellátó intézményeikben (a kórházat is beleértve) sok-sokezer gyerek, fiatal, felnőtt és idős ember mindennapi életét igyekeznek kicsit könnyíteni. 

Herényi Károly a maga módján évek óta segíti Iványi Gábort, annak karitatív munkáját, Budapesten és vidéken, tevékeny közreműködője az Oltalom Rádiónak is. Így rálát arra, milyen munka folyik ezekben az intézményekben, milyenek a feltételek, kik azok, akiken segítenek. Ő vajon hogyan látja: tényleg veszélyben vannak-e a megsegítettek, ellátottak amiatt, hogy nem olyan a színvonal ezekben az intézményekben – mondjuk az ingyenkonyhán vagy a hajléktalan kórházban –, mint egy jobb helyen? Esetleg jobb lenne a megsegítetteknek, ha egyáltalán nem segítenénk rajtuk? És egyáltalán, mi lehet a kiút? Mármint a reális kiút?

Kezdjük ott, hogy ha Budapest Főváros Kormányhivatala az okokat akarja keresni, akkor elsősorban az állam felelősségét kellene kutatnia, azt, hogy mi az oka annak, hogy Iványi Gáborék ilyen helyzetbe jutottak” – szögezte le a korábbi MDF-es politikus. Mint rámutatott: az, hogy milyen az ezekben az intézményekben az ellátás biztonsága és színvonala, nagyban függ attól, vállalja-e vagy sem az állam a kötelezően állami feladatok finanszírozását. Iványiék esetében a válasz a kérdésre „nem”: az állam nem ad pénzt erre Iványi Gáboréknak, holott kötelezően kellene biztosítania forrásokat. Nem azt kell vizsgálni, hogy milyen a szolgáltatás színvonala, az ugyanis attól függ, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre – mutatott rá, megjegyezve: „az  ugyanakkor egyértelmű, hogy amit Iványiék adni tudnak – mostanság csak adományokból – az is több, és jobb , mint a semmi”. A vizsgálódás felháborítóan álságos, hamis, adjanak pénzt és majd azután vizsgálják, hogy jól használták-e fel – jelen esetben azonban Iványiék a semmiből dolgoznak – hívta fel a figyelmet Herényi. „Embertelen, aljas – nem is tudok már milyen jelzőket találni arra, amit Orbán Viktor irányításával a kormány tesz Iványi Gáborék ellen – mert ne tévedjünk, Orbán fejéből pattannak ki a szikrák, a többiek, a hivatalok csak a főnök akarata szerint cselekednek” – jegyezte meg.

Azz, hogy mi lenne ebből a helyzetből a kiút, az egyszerű kiút, azt mindannyian tudjuk – meg kellene a kormánynak adnia a tartozását Iványiéknak, és utána biztosítani mindazt, ami jár nekik – akkor nem lenne gond sem a színvonallal, sem a számlák befizetésével, sem a dolgozók fizetésének a rendszeres, teljes folyósításával. De mi a realitás ebben a helyzetben – kérdeztük Herényit. A volt politikus érdekes javaslattal állt elő.  Előre bocsátotta: a kiindulási pont, a kulcsfogalom a kormányváltás, Orbánéktól ugyanis már nem lehet elvárni, hogy bármit is tegyenek Iványiék helyzetét könnyítendő. Ugyanakkor a kormányzásra készülő pártoknak – a Demokratikus Koalíciótól a Tisza Pártig – van esélyük már most segíteni. Nem kellene mást tenniük, mint nyilatkozni – akár közösen is – arról, hogy kormányra kerülésük esetén kamatostól kifizetik azt, amivel az állam tartozik Iványiéknak. Ez ugyanis garanciát jelentene a pénzpiac szereplői számára arra, hogy visszakapják a pénzüket, ha most felvásárolják Iványiék adósságát. A pénzvilágnak, a befektetőknek, a tőkealapoknak, a tulajdonosaiknak ugyanis rengeteg szabad pénzük van – szögezte le Herényi, megjegyezve: nemhogy nincs pénzszűke, a soknál is több a szabad forrás, „az persze már más kérdés, hogy nem jó helyen”. 

Mint fent már említettük, az elmúlt időszakban, a sorozatos megvonások, inkasszók, számlaterhelések miatt a civil emberek adományaiból tartja fent az intézményhálózatot a MET és az Oltalom. Az RTL.hu legfrissebb riportjából kiderült, eddig 90 millió forint gyűlt össze ezekből az adományokból. Azután kezdtek gyűjtésbe, hogy a rászorulókat segítő MET számláit július elején kezdte inkasszálni az Adóhivatal. A Fővárosi Kormányhivatal múlt héten revíziót rendelt el a szervezetnél, s tudatta azt is, hogy akár kötelezheti a józsefvárosi és fővárosi önkormányzatot a MET intézményeinek átvételére. 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta: a főváros már tavaly 67 szociálist munkást átvett az Oltalomtól, s ha azt látják, hogy arra van szükség, akkor készek és nyitottak arra, hogy fenntartóként átvegyék az ellátásokat, azaz, hogy ne csak a személyi költségeket biztosítsák, hanem a teljes ellátást. Szerinte a budapesti intézmények közül csak az óvodát kellene a kerületi önkormányzatnak működtetnie, a többit a fővárosnak. A legnagyobb probléma a MET vidéki iskoláival van, mert azokat az önkormányzat nem, csak az állam vehetné át. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom