Vidéki nyugdíjasok, dolgozzatok!

HírKlikk 2019. szeptember 16. 06:16 2019. szept. 16. 06:16

A nyugdíjas foglalkoztatás előnyeinek bemutatását célzó szakmai fórumsorozat indul, Miért éri meg? címmel. A megyeszékhelyek mellett a gazdaságilag meghatározó kisebb városok is bekerültek a programba – olvasható a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) közleményében.

Vizeli Sándor, a Közész elnöke kiemelte: az immár második szakmai fórumsorozat rendkívül fontos, mivel a munkaerő iránti piaci kereslet továbbra is erős. Az adó- és járulékterhek mérséklésének kiterjesztett kedvezményei pedig a nyugdíjas foglalkoztatás továbbfejlesztését szolgálják.

Dolgos Attila alelnök úgy látja, nem a nyugdíjasok foglalkoztatásának kiszélesítése oldja meg a munkaerőhiányt, de hathatós segítséget nyújt a probléma kezelésére. Ráadásul még erőforrás is felszabadítható azzal, hogy a toborzási és egyéb feladatokat a szövetkezetek végzik - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből, melyben a közleményt szemlézték.

A lap korábban megírta: elkerülhetetlenné válik a következő évtizedekben a nyugdíj előtt álló munkavállalók, a korhatárt még el nem érő inaktívak, valamint a nyugdíjasok ösztönzése arra, hogy minél tovább maradjanak a munkaerőpia­con. Míg tavaly száz dolgozó 42 idős ellátásához járult hozzá, addig 2050-re már 58 nyugdíjas vagy ötvenévesnél idősebb, ám nem dolgozó ember megélhetését kell fedeznie, tehát az is előfordulhat, hogy az idős ellátottak annyian vagy valamivel többen lesznek, mint a munkavállalók.

Forrás: Magyar Nemzet