Videóinterjúban üzent a sajtónak a MOB-elnök: alaposabb felkészülést biztosít az elhalasztott olimpia

Harkai Péter 2020. március 26. 20:17 2020. márc. 26. 20:17

Divatba jöttek az újságírók nélküli, s így kérdések nélküli sajtótájékoztatók. Az operatív törzs bevezette gyakorlatot követi a Magyar Olimpiai Bizottság is, amikor – többszöri megkeresésünkre, valamint a társmédiák érdeklődésére – a mai napon egy hatszemközti videóinterjút küldött a szerkesztőségeknek az olimpia elhalasztásával kapcsolatos kérdésekre adott válaszként.

Ebben az anyagban a kísérőszöveg szerint, az eddig beérkezett kérdéseket összesítve „saját erőforrás segítségével”, vagyis feltehetően a MOB által kijelölt személy által tolmácsolt kérdésekre adott választ Kulcsár Krisztián elnök és Vékássy Bálint, a szervezet főtitkára.

Miután a konzervnyilatkozat műfajára tekintettel, valódi kérdések nem hangoztak el, csak az előre megbeszélt, belső használatú párbeszéd zajlott, ebből idézve, az alábbiakat tudhattuk meg:

Az eredetileg kitűzött négyhetes határidő lejárta előtt, már kedden döntés született, hogy egy évvel elhalasztják a 2020-as tokiói olimpiát, így megszűnt az a nyomás, ami a sportolók felől érkezett a nemzetközi olimpiai bizottságok irányába. Ez indokolhatta a szervezet gyors és végleges döntését, amit egyeztettek Abe Sinzó japán államfővel.

A végleges döntés előtt öt nappal egyeztettek utoljára a tagállamok, de nem ezt tükrözte a végeredmény, amit sokkal inkább megalapozott a járvány alatti több hetes, folyamatos egyeztetés.

Mindennek az olimpiai mozgalomra való hatása egyértelműen pozitív a MOB-elnök álláspontja szerint, mivel a halasztás jobb döntés, mint a törlés, egyúttal a halasztás alaposabb és kiegyenlítettebb felkészülést is biztosít a hazai sportolóknak, szemben a járványveszély miatt kialakult jelenlegi, korlátozásoktól gátolt körülményekkel. 

A kérdésre, hogy készült-e előzetes vészforgatókönyv a halasztást követő teendőkre, Kulcsár Krisztián válaszában közölte, hogy a MOB egyáltalán nem volt felkészülve az olimpia halasztására, ahogy most sincsenek erre felkészülve. „Nincs új szcenárió”, mivel még az új időpont sincs meg, nem tudnak már holnap repülőjegyet vásárolni az olimpiára. Kis túlzással azt is mondaná, hogy azt sem tudják, hol lesz, mivel nincsenek kijelölve az új helyszínek. A legfontosabb, hogy nem a törlés, hanem az elhalasztás mellett döntött a NOB.   

Azzal kapcsolatban, hogy mindez miként érinti a sportolókat, mennyiben módosul a játékokra nevezettek státusza, lehetősége, kvótaeredménye megtudhattuk, hogy az egyéni kvóták jövőre is érvényben maradhatnak, de nyilvánvalóan átalakul a sportolói összetétel a várható idő alatt.

Arra, hogy a MOB és a sportolók részéről milyen nagyságrendű anyagi áldozatot/kiesést jelent a halasztás, kapnak-e kárpótlást az önhibájukon kívüli anyagi veszteségek miatt, a főtitkár azt felelte, hogy ilyesmi nem jár a sportolóknak sem a NOB, sem a MOB részéről. Egy ilyen vis maior helyzetben az is elég nyereség, hogy nem törlik a játékokat. A szponzorok részéről pedig eddig nem érkezett hozzájuk kritikus megkeresés a történtekkel kapcsolatban. A jelentős állami támogatást visszautalják a kincstárnak és az újratervezett költségvetéshez új kalkulációt nyújtanak be a kormánynak. Az olimpiai részvételhez kapcsolódó szervezési feladatait a Magyar Olimpiai Bizottság továbbra is ellátja, a következő időszak terhe az lesz, hogy a már lefoglalt, kifizetett szolgáltatásokat az eredeti menetrendhez képest átütemezzék.

Mindezt azzal az empirikus tanulsággal összegezhetjük, hogy nehezen érthető okból, Kulcsár Krisztián elnök nem kedveli az élő párbeszédet vagy az újságírókat, vagy nincs mondanivalója, de rengeteg a teendője, mivel legutóbbi megkeresésünkre telefonon annyit közölt, hogy azért van a sajtóközlemény, hogy abból informálódjunk. Azt már nem tudtuk viszont közölni a számára, hogy egy közlemény általában egyoldalú véleményközlés és nem konstruktív párbeszédből leszűrhető kommunikációs végeredmény, amit a sajtó által képviselt közvélemény felé tolmácsolni volna érdemes. Főként akkor, ha az adott intézményt közpénzből tartjuk fenn – bármilyen szokásjogok is alakultak ki az elmúlt években a kormánypropaganda kategorikus arcoskodásaiból.

Sajnálatos, de nem minden tanulság nélküli, hogy a Borkai-utód Kulcsár Krisztián MOB-elnök, ha mást nem is, de ezt a gyakorlatot egy év alatt eminens módon a magáévá tette.