Vidnyánszky letiltotta a Nemzeti Színház fotóit

HírKlikk 2019. december 5. 11:13 2019. dec. 5. 11:13

Nem járul hozzá többé a Nemzeti Színház ahhoz, hogy a Színház című folyóirat az intézmény fotóit közölje.

A lap a Facebookon tette közzé, hogy a szerkesztőséghez eljuttatott indoklásában Vidnyánszky Attila, a Nemzeti igazgatója kifejtette, hogy a folyóirat működését „politikai céloknak alárendeltnek és manipulatívnak tartja, tevékenységük folytán a hazai és nemzetközi közegben is torz kép alakul ki a magyar színházról”.

„A továbbiakban természetesen ugyanúgy fogunk írni a Nemzeti Színházról, mint eddig, és ezután is azt fogjuk közölni, amit kritikusaink írnak. A fotók helyén illusztrációként üres felületeket fogunk megjelentetni" – olvasható a lap közleményében.

Az eset kapcsán a Színházi Kritikusok Céhe az alábbi nyilatkozatot tette közzé:

„A Színházi Kritikusok Céhének álláspontja szerint a Nemzeti Színház igazgatójának politikai döntése alaptalan és diszkriminatív, mivel egy közpénzekből fenntartott színház közpénzekből készült fotóiról van szó, amelyeket bizonyos (részben vagy egészben szintén közpénzből készült) lapok használhatnak, a Színház pedig nem. Az intézkedés sérti az olvasók és a nézők tájékozódáshoz való jogát, és akadályozza, hogy a Nemzeti Színház előadásairól szóló cikkek a színházi emlékezet részévé váljanak."

Forrás: Hírklikk