Vidnyánszkynak mostantól eggyel több dolga van

HírKlikk 2020. augusztus 1. 09:55 2020. aug. 1. 09:55

Nem verte nagydobra a minisztérium, hogy Vidnyánszky vezeti és formálja a jövőben a magyarországi színész- és rendező képzést.

Közleményben adta a nyilvánosság tudtára az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy augusztus elsejétől, hat egyetem működési modellt vált, vagyis a jövőben alapítványi formában működik tovább. Fel is sorolták az érintett intézményeket, ezek az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem. 

A közlemény utolsó bekezdésében, szinte csak mellékesen odavetve, olvasható, hogy Vidnyánszky Attila lett a színművészeti egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

Finoman fogalmazva, nem verte nagydobra a minisztérium, hogy Vidnyánszky vezeti és formálja a jövőben a magyarországi színész- és rendező képzést. Mondhatnánk, nem tartotta fontosnak, hogy mindenki értesüljön erről, de az utóbbi hetek, hónapok botrányai után, úgy is fogalmazhatunk, hogy nem akartak az eddiginél is nagyobb balhét.

Vidnyánszkyt a Nemzeti Színház vezetőjeként ismerheti a nagyközönség, ám azt már kevesebben tudják, hogy emellett még számos fontos titulust is magáénak mondhat. Schilling Árpád rendező a Facebookon kigyűjtötte Vidnyánszkíy Attila jelenlegi megbízatásait. Nem tudjuk, hogy teljes-e a felsorolás, de hogy tekintélyt parancsoló, az biztos. Tehát: „Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas színházrendező, a Kárpátaljai Megyei Magyar Színház főrendezője, az Emberi Erőforrások döntés-előkészítő testületének, a Színházművészeti Bizottságnak, és a színházművészet szakmai érdekeinek védelmét ellátó Magyar Teátrumi Társaságnak elnöke, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának művészeti rektorhelyettese, a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó művészeti vezetője, a Nemzet Színház vezérigazgatója, és mostantól a Színház és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.”

Más embernek ennyi elfoglaltságnak még a töredéke is meghaladná az erejét. El sem tudjuk képzelni, miként birkóznak meg a nyomdászok Vidnyánszky Attila névjegykártyájának elkészítésével, hogyan szuszakolják fel egy kis méretű lapra ezt a szinte végeláthatatlanul hosszú szöveget. 

Igaz, emiatt fájjon az ő fejük. Mint ahogyan a színművészeti képzés, ez is megoldódik majd valahogy.