Virtuális világával Orbán egyre rosszabb helyzetbe hozza országát

NVZS 2023. május 4. 14:13 2023. máj. 4. 14:13

​​​​​​​„Csúcsra jutott az összeesküvés elmélet, amit Orbán idestova 15 éve épít – fogalmazott Horn Gábor a miniszterelnök csütörtök délelőtti beszédéről, a Hírklikknek adott gyorsértékelésében. A Republikon Intézet vezetője szerint a globalizmus és a liberalizmus vált a fasizmus és kommunizmus szinonimájává nála. Ez pedig elképesztő, rémisztő – mondta. A miniszterelnök az utóbbi években az amerikai republikánusok trumpista, szélsőséges találkozójává vált CPAC budapesti tanácskozásán hosszan fejtegette azt az elméletet, miszerint „a progresszív liberális laboratóriumokban” egy biológiai fegyvert fejlesztettek, egy „nemzetfelemésztő vírust, ami a nemzeteket szétporlasztja”. Orbán ezen túl is elképesztő meredek dolgokat mondott.

Talán minden eddigi határon is túlment ma Orbán Viktor, aki az ezúttal – az Alapjogokért Központ által már másodszor megrendezett amerikai – CPAC (Konzervatív Politikai Akció Konferenciát) Hungary nyitónapján mondott beszédet. Az 1970-es évek óta szerveznek CPAC-konferenciákat az Egyesült Államokban, eredetileg a republikánusok gyülekezőhelye volt, Donald Trump megjelenése ezt is megváltoztatta, a szélsőjobb felé tolta, olyannyira, hogy megnézve a budapesti tanácskozás felszólalóinak a listáját, azt látjuk, hogy szélsőséges, trumpista republikánus képviselők jelentek meg rajta. A várakozások szerint maga Trump is szól majd az egybegyűltekhez – a konferencia második napjának programján szerepel egy „titokzatos” videóüzenet, ami általános vélekedés szerint a bukott elnököt takarja.

Nos, ennek a tanácskozásnak a nyitónapján szólalt fel Orbán, aki – mint a 24.hu tudósításában olvashatjuk – elképesztő fordulatokkal, kijelentésekkel, vádakkal élt. Kifejtette, hogy a résztvevők a „szabad világ védelmezői”, akik úgy kerültek Budapestre, hogy Magyaroroszág egy inkubátor, ahol a jövő konzervatív politikáját kikísérletezik (az ő felfogása szerinti konzervatív politikát – a szerk.), merthogy csak a konzervatív politika segíthet ott, ahol a liberálisok romba döntenek egy országot. Orbán ismét sorosozott egy vaskosat, mondván, „ha Soros nem támadja meg Magyarországot, nem hirdeti meg a programját, akkor soha nem kerültünk volna világsajtó címoldalára.” De „mi, magyarok nem támadunk, hanem védekezünk” a globalista progresszív elittel szemben. A támadás az egész szabad világot éri – folytatta, majd jött a beszédének a legmeredekebb része, amikor azt fejtegette, hogy a progresszív liberális laboratóriumokban kifejlesztett biológiai fegyverrel támadnak, egy nemzetfelemésztő vírussal, ami a nemzeteket szétporlasztja. Amikor a baloldaliak a vírust rászabadították a világra, akkor sokan azt gondolták, ez csak egy laborszökevény. De nem ez történt.

Ne legyünk naivak. Ezt kiterjesztették, szaporítják. A gender, a woke csak variánsok. Ugyanannak a vírusnak a variánsai. (…) Ezek olyanok, mint a kommunizmus és a marxizmus volt, osztályokra szabdalják a nemzetet, és azt hirdetik, hogy az osztály fontosabb, mint a nemzet – idézte gondolatmenetét a 24.hu. Ez a vírus elpusztítja az agyat, élő nemzetekből halott közösségeket állít elő. De vannak olyan inkubátorházak, mint Magyarország”folytatta, hozzátéve: nem kell tovább keresni a progresszív vírus ellenszerét, mert itt van Magyarországon. Szabadon vihető, bárhol működik. Csak választás előtt fel kell írni a zászlóra: no migration, no gender, no war!

Mi volt ez? – ezzel a kérdéssel Horn Gáborhoz fordultunk, akit egy gyorselemzésre kértünk. 

Csúcsra jutott az összeesküvés-elmélet, amit Orbán idestova 15 éve épít. Nála mára a globalizmus és a liberalizmus vált a fasizmus és kommunizmus szinonimájává. Ez pedig elképesztő, rémisztő” – fogalmazott a Republikon Intézet vezetője. Ezután így folytatta: folyik továbbra is – persze szigorúan a saját közönsége előtt – a genderőrület („aminek, jegyzem meg, nincs is értelme, maga a fogalomhasználat is érthetetlen”), az Európai Unió, s általában a nyugati világ elleni küzdelem. Miközben a világ jó részén, ahol megmérettetés van, sorra megbuknak Orbán haverjai, így a budapesti konferencián is résztvevő bukott miniszterelnök, Andrej Babiš, vagy a szlovén Janez Janša. Orbán a beszédét ilyen levitézlett politikusok, valamint harmadvonalbeli nímandok, szélsőséges figurák előtt mondta el, olyanok társaságában, akikkel nemhogy egy uniós miniszterelnöknek, de senkinek sem lenne szabad mutatkozni – mondta Horn.

Szégyen, hogy kiket csődít ide közpénzből – mert azt ne felejtsük, hogy az állami milliárdokkal kistafírozott Alapjogokért Központ rendezte a CPAC Magyarországot, ahogy egyébiránt ezer milliárdokból folytatják Orbánék a szélsőséges, gyűlöletet keltő, ócska propagandájukat a modern világgal szemben – mutatott rá az elemző. „Egy befelé forduló, beteges, nacionalista világképet sugall Orbán Magyarországról, a magyarokról, pedig szerencsére Magyarország, a magyarok nem ilyenek”. – mondta, kifejtve: ehhez alkotott egy ideológiát – amit a mai beszédében is hallhattunk. Ez az ideológia pedig egyre szélsőségesebb. S hogy mi ennek az oka? Horn szerint az, hogy nyilván Orbán is látja, senki sem áll vele már szóba. Ugyanakkor el is hiszi, amit elővezet, Orbán ugyanis nem egy végtelenül cinikus ember, aki a hatalom érdekében mond bármit, hanem egy olyan, aki ma már el is hiszi, amit mond – és ez a legrémisztőbb – fogalmazott Horn. „Már elhiszi a saját hazugságait, a saját maga által kreált virtuális világot, s ennek a hitnek tudatában mondja féktelen kijelentéseit, átgázolva amúgy a saját múltján is” – szögezte le. Emlékeztetett arra, amit el szoktunk felejteni, nevezetesen azt, hogy Orbán egykor a Liberális Internacionálé alelnöke volt, bár – jegyezte meg Horn – a viselkedésében soha nem voltak a liberalizmusra utaló jelek, de ennek ellenére, a nemzetközi liberalizmus a zászlójára tűzte a nevét. Ma pedig ő az illiberalizmus világszintű fegyverzethordozója, aki magát konzervatívnak állítja be, de semmi köze a konzervativizmushoz, ő egy „ócska, populista, nacionalista, befelé forduló, fejlődésellenes ember, akinek a fő ellensége a progresszív világ” – amivel persze azt mondja, hogy a fejlődés ellen van.  

Ez az egész beszéd nem más, mint egy gyűlöletkampány, amiben korlátlanul és gátlástalanul tombol a homofóbia, az idegengyűlölet, a nacionalizmus” – húzta alá ismételten Horn, aki szerint a sajátjaihoz beszél, s a saját közönségének erre is van szüksége. Mint megjegyezte: Orbánban fel sem merül, hogy az országnak van egy másik része is, amelyikért ugyanúgy felelős lenne kormányfőként, mint a sajtjaiért. De ebben az emberben ennek egyetlen eleme sem jelenik meg.

Mindeközben iszonyatosan nagy károkat okoz ezekkel a kirekesztő, idegengyűlölő megnyilvánulásaival, tovább mélyíti az árkot. Igaz, közben kiépítette magáról a megkerülhetetlen világjelenség képét. Tény, hogy Magyarország soha nem volt annyira érdekes, mint mostanság, aminek egyetlen oka van, az, hogy itt van ez „a furcsa, követhetetlen figura, akit azonban negatív jelenségként szokás emlegetni” – véli Horn Gábor