Visszaadjuk az embereknek az önkormányzatokat!

HírKlikk 2021. január 15. 13:42 2021. jan. 15. 13:42

Ma Magyarországon az egészségügy és a pénzügyek terén is az egyik legfontosabb az emberek önrendelkezésének újbóli megteremtése – erről beszélt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Kérdésre, hogy támogatják-e a Momentum kezdeményezését, hogy mindenki, aki beoltatja magát a koronavírus ellen, kapjon 100.000 Ft-ot, Molnár Zsolt hangsúlyozta, az MSZP legfontosabb tétele az oltás kötelezőségével, támogatásával, avagy időszerűségével kapcsolatosan az, hogy az orvosszakma mondja ki a véleményt, ne a politika. „Arra buzdítunk mindenkit, hogy bízzon az orvosokban, akik szerint úgy alakul ki a társadalmi védettség, ha minél magasabb a beoltottsági szint. Ha ehhez pozitív ösztönzők kellenek, nem vagyunk ellene, bár mi készpénz helyett valami egészséggel kapcsolatos bónt vagy bónuszt preferálnánk”. 

A helyben élők jólétével kapcsolatos felvetésekre reagálva a pártigazgató elmondta, az MSZP követeli, hogy az önkormányzatok kapják vissza a tőlük elvont iparűzési adót. A párt egyik legfőbb célja a részvételi demokrácia újbóli megerősítése Magyarországon, illetve a helyben élők döntésének megerősítése a saját munkájukkal megteremtett forrásokból. „A 2019-es, az emberek számára sikeres önkormányzati választások óta egy módszeres kiszorítás, tönkretétel és leszámolás zajlik az önkormányzatokkal. A választóknak fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy szeretnének-e jövőre is egy olyan országban élni, ahol ilyen sávok döntenek a sorsukról, hogy 15 meg 25 ezres lélekszám, milyen párti, van-e külön alku… Mi visszaadjuk az önkormányzatiságok a helyben élő választópolgároknak” – ígérte.

Elmondta, a gyakorlatban ez azt is jelentheti, hogy ha kérik, akkor visszakaphatják a rendelkezést az egészségügyi- vagy épp az oktatási rendszerük felett, vagy akár az építési hatósági eljárást. „A Szocialista Párt álláspontja az, hogy igenis a '90-es-2000-es évek fékek és ellensúlyok rendszerével működő önkormányzatisága és a helyi döntéshozatal a követendő példa. Nézzük meg, hogy Európában mely országok működnek a legjobban: azok, ahol az önkormányzatiság erős. Az adóforintjainkról, a helyi ügyeinkről, a játszótereinkről, a kátyúinkról, a helyi rendelőintézeteinkről ne egy vízfej döntsön a központban, az a jó, ha a döntéshozatal megmarad helyben. Mi és az összefogásunk összes pártja is hívei vagyunk a bázisdemokráciának!” – jelentette ki Molnár.

Ellenpéldaként kérdésre válaszolva említette az éppen 100 milliárd forintot ellopó MCC kollégium esetét. „Ez a kormány látja, hogy a jelenlegi ellenzéknek komoly esélye van jövőre a győzelemre, és egy „párhuzamos országot” akar kiépíteni, 7, 9, 12 évre bebetonozott köztisztviselőkkel. Elfogadhatatlan, hogy a közvagyonból magántulajdon válik, és az ideológiai semlegesség állami követelményének sem tesznek eleget. Értékes ingatlanokról is beszélünk, mint például a Balatonon, ahol már felszólították a vitorlástulajdonosokat, hogy a hajójukat vigyék el, mert megjöttek az úri-fiúk, aki máshogy képzelik. Legyenek mecénások, ne a mi adónkból legyenek egy párthoz köthető magánalapítványok finanszírozva” – követelte az MSZP pártigazgatója.

 

Forrás: Hírklikk