Visszalépett Pálinkás József

HírKlikk 2020. október 28. 14:00 2020. okt. 28. 14:00

Visszalépett a Felelős Értelmiség Kezdeményezés szervezői szerepéből Pálinkás József, aki ezt a lépését azzal indokolta, hogy alapító tagként elvállalta az Új Világ Néppárt elnöki posztját és így politikai szerepet vállalt. Ez pedig a megítélése szerint, nem fér össze egy sokszínű értelmiségi mozgalomban betöltött szervezői szereppel. Több nyilatkozat kezdeményezésében ebben a formában nem vesz részt, ugyanakkor a honlapot és levelező rendszerét az év végéig még finanszírozza.

Alig pár nappal azután, hogy bejelentette az Új Világ Néppárt megalapítását, s kimondva is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnökjelölti posztjára, Pálinkás József közleményt adott ki arról, hogy a bő másfél éve útjára indított Felelős Értelmiségi Kezdeményezésben hátrébb lép.

A kezdeményezés azzal indult, hogy tavaly február 9-én több társával közösen kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben emlékeztették a kultúra és a tudomány területén intézkedő állami vezetőket, hogy a sikeres reformok alapos előkészítés és nyilvános mérlegelés nyomán születnek. Visszautasították az elhamarkodott döntéseket, a kizsarolt végrehajtást, az intézmények rendjének felforgatását, a kormánynak nem tetsző ágazatok vagy nézetek elsorvasztására irányuló törekvést. Tiltakoztak a napi érdekekhez, tudományosan kellőképpen alá nem támasztott elképzelésekhez igazított intézményalapítás gyakorlata ellen, és elítélték a világnézetek őszinte párbeszédét ellehetetlenítő durva vádaskodást, uszító hangnemet. A nyilatkozatot 1685 értelmiségi írta alá.

Az idén január 21-én a jogállam védelmében született nyilatkozat, majd a tanárok és tanári szervezetek állásfoglalásainak támogatására is egy, s végül szeptember 4-én Elég volt!  címen tiltakoztak az ellen, hogy másfél év alatt a helyzet tovább romlott. A kormány a világra és Magyarországra szabadult járványhelyzetet is hatalma növelésére használta, miközben fokozódott a kézi vezérlés okozta káosz és a kormányzati arrogancia – írták. Legutóbb 2020. szeptember 15-én adtak ki egy felhívást, amelyben növekvő aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a járványellenes föllépésre hivatkozva, állandósult a végrehajtó hatalom ellenőrizetlensége.

A kezdeményezés két konferenciát is szervezett Magyarország az Európai Unióban és Klímaváltozás és Magyarország címen, ezek anyagait könyv formájában is megjelentették.

Megnyilatkozásaikra a kormányzati főhatalmat gyakorló kormány érdemben nem reagált. A kabinet politikájában nem észleltek változást.

A kezdeményezés honlapja 2019 februárjában indult, azt Pálinkás üzemeltette annak reményében, hogy a mérsékelt értelmiségi megnyilatkozások hatással lehetnek a kormány politikájára. „Ebben a várakozásomban csalódtam” – szögezte le mostani közleményében, s hozzátette: „a Felelős Értelmiség Kezdeményezés nyilatkozatainak hatástalansága is arról győzött meg, hogy változást csak politikai eszközökkel lehet elérni”. Így született meg  2020. október 7-én ÚJ Világ Néppárt, amelynek alapító tagja és elnöke lett.

Forrás: Hírklikk